利迷論壇 » 昔日紅軍 » 奧雲退役

頁: [1]

powerhousess21/3/2013 10:07
奧雲退役

提起呢位人兄, 相信大家的反映落差都幾大. 有人好憎佢, 因為他背叛了利物浦, 什至連佢個名都不會講, 用數字代替; 亦有人因為佢當年的技驚四座而開始棒利記.

3月19日奧雲正式宣佈退役. 1997年-2004年間為球隊出陣297次,攻入158球. 單睇數字, 這樣的一代射手退役理應得到不少的讚譽. 但係大家可以睇到, 呢度論壇幾乎無人提起過 (定係無人敢提?), 更有人認為他不配為昔日紅軍; 利物浦官網更隻字不提, 一句祝福的話都無; 各大領隊同球員都無咩講過關於佢; 連我地2001年3冠王的時候, 同他一齊為利物浦打江山的隊長謝拉特都無半句話提及他; 觀乎各界, 只有找到同期的兄弟加歷查對他的讚賞....落得如斯田地, 呢一刻都唔知應該話佢攞黎既定係可憐他的悲慘結局...

反觀同為一起出道, 現在一起退役的副隊加歷查. 贏盡各界的讚賞, 讚美之詞絕對多於批評, 光榮引退!可謂一個天一個地, 形成強烈的對比! 一個是無比忠誠, 熱愛球隊, (佢講過: who’s bigger than Liverpool?); 另一個是背叛者, 為求個人榮譽加盟死敵, 受盡千夫指責 (佢講過: If you can’t beat them, join them)! 論天份奧雲比加歷查高百倍, 論人格歷查高佢千倍萬倍!

昔日的奧雲仔, 單騎闖千里, 我會放在心裡; 今日的叛徒, 落得如斯田地, 我唔會可憐佢!他在利迷心中, 就好似一條刺, 想起會隱隱作痛...講白d, 點解唔係咁多利迷願意提起佢的原因, 很明顯, 因為他傷了你的心, 只是有些話不願說出口而已

[[i] 本文章最後由 powerhousess 於 21/3/2013 18:14 編輯 [/i]]

Kewilliam21/3/2013 10:18
討論佢都多餘。

神與老麥21/3/2013 10:34
不值一提的叛徒。

kevinhty21/3/2013 11:25
post錯版

麥記21/3/2013 11:47
呢條友...我POST都廢事開 :hi

6423525321/3/2013 14:23
人點都有行差踏錯 當然佢係好_賤
但係既然都退役了  點解大家唔俾返少少祝福佢呢

Aussie21/3/2013 15:22
轉行做練馬師

賓尼兔21/3/2013 16:00
SORRY 邊個黎?..:stp:stp:stp:stp:stp:stp:stp:stp

Olson21/3/2013 16:08
當佢轉投曼聯嘅時候,佢已經從我心入邊消失!!

Michael_Jordan21/3/2013 16:31
如果可以既話我會用二次大戰日本仔果d變態真人實驗黎折磨佢  但唔可以比佢死
同時要捉晒佢老豆老母老婆仔女一齊睇佢受苦
你唔好話我殘忍
呢d係佢應得既報應
只可惜咁樣做會犯法

iiiii11121/3/2013 18:46
邊差個黎

積積21/3/2013 20:17
只係史篤城一個爛賭鬼退役姐
關利物浦咩事!?

點解會係主板討論呢條友既:stp

WayneSo21/3/2013 22:44
回覆 #1 powerhousess 的文章

佢一早退役仲好啦,都無球會肯要佢

fatantony21/3/2013 23:04
打完史篤城退役,反影出佢處事真係好"城篤史"

apology22/3/2013 00:49
憑咩需要宣布退役

redsbrian22/3/2013 01:10
其實2004年果時佢已經退左役. 而家講多次都無咩意思

cchow22/3/2013 02:01
不知所謂的垃圾球員
以前一季入果18粒波以為自己係球王??
仲要低薪加盟49000
講質素佢無
講球品, 對阿根廷插水 佢又無
講人格, 爛賭, 又無
呢d廢物球員, 抵佢一世傷患跟身
仲學人宣佈退役? 邊個得閒理
講真而家英格蘭幾個前鋒都好波過佢
果年佢出位只係因為除左舒利亞外無其他前鋒可以揀!

ronald9922/3/2013 11:03
[quote]原文章由 [i]cchow[/i] 於 22/3/2013 10:01 發表
不知所謂的垃圾球員
仲要低薪加盟49000
講質素佢無
講人格, 爛賭, 又無
講 ... [/quote]
:thumbup:

Rickuuu23/3/2013 17:36
回覆 #9 Olson 的文章

X2

Rickuuu23/3/2013 17:45
佢在2006年重偒左之後就應該人道毀滅
但佢今願造狗幫死敵球會, 話利過度倢用佢

edwin941324/3/2013 10:40
杜帥:奧雲在紅軍的成就不該被抹殺

杜格利殊在專欄中寫道:「奧雲離開紅軍的方式讓很多紅軍球迷感到不滿,但這不應該抹殺他在紅軍所取得的成就。奧雲曾是紅軍一名非常優秀的球員,在2001年球隊勇奪三冠王時,他扮演了非常重要的角色。在那年紅軍對陣阿仙奴的英格蘭足總盃決賽中,兵工廠上半場對紅軍發動猛攻,但奧雲在最後時刻的2個入球幫助紅軍反敗為勝,奪得了這項賽事的冠軍。從奧雲離開紅軍到宣佈今季結束後掛靴期間,他的職業生涯一直在走下坡路。費格遜對奧雲很瞭解,所以把他帶到了曼聯,他在紅魔鬼拿到了英超聯賽冠軍。有一些人暗示稱像奧雲這樣的機會型射手已經不再流行了,但我對此並不贊同,比如J.靴南迪斯就表現得很好。如果你能像奧雲那樣入球,總會有一些球隊想要簽下你。」(Goal.com)

係唔妥佢 但係都唔可以抹殺佢帶比我地既榮譽....

denver1/4/2013 14:40
係唔可以抹殺佢帶比利物浦既榮譽,  但係都有一大一大堆更多既理由唔妥佢....

耐人尋味2/4/2013 01:26
回覆 #22 denver 的文章

唔需要一大堆理由

一個已經夠.

anfieldwoman28/4/2013 02:29
[quote]原文章由 [i]cchow[/i] 於 22/3/2013 10:01 發表
不知所謂的垃圾球員
仲要低薪加盟49000
講質素佢無
講人格, 爛賭, 又無
講 ... [/quote]
奧雲冇質素....唔好笑【不良詞語】死人
就算佢係25仔,,,幾憎佢都好
都唔否認佢係一代射手
依家英軍果班垃圾點同佢比???

何輝4/5/2013 11:29
佢係威過,但係認真,佢臨老咁折墮,獌冇尊重過佢,九成利迷鄙視佢,就算有少量利迷仲支持佢,仲講黎做咩?又何苦?

成就係重要,但我仲識分人禽之辨。

幸運之神4/5/2013 17:36
[quote]原文章由 [i]anfieldwoman[/i] 於 28/4/2013 10:29 發表

奧雲冇質素....唔好笑【不良詞語】死人
就算佢係25仔,,,幾憎佢都好
都唔否認佢係一代射手
依家英軍果班垃圾點同佢比??? [/quote]

唔好同 cchow 認真啦...

Dubhe116/5/2013 03:39
我係利迷中比較早憎奧雲的,佢仲未走去皇馬我已經唔鍾意佢.
除咗因為我本身係科拿FANS,偶像正選位被奧雲搶咗之外.
有奧雲的利記戰術非常單一,啲波唔好睇.
嗰時拉素傳出用5千萬鎊收購,一早應該賣掉.

拾號25/5/2013 06:57
佢咁本無需要去對面隊,等份糧開飯咩,唔係,對面隊正選都無得你踢啦,身為利記出生的人,仲要本土英人,踢甲組,踢咩都好,其他好多選擇可以延續球員生涯,曾經你是代表利物浦的,去人地隊踢後備,為左果D所謂榮銜!呸!真係低丙,呢條友!!!他不再是我偶像!!!

ronald996/6/2013 15:15
[quote]原文章由 [i]何輝[/i] 於 4/5/2013 19:29 發表
佢係威過,但係認真,佢臨老咁折墮,獌冇尊重過佢,九成利迷鄙視佢,就算有少量利迷仲支持佢,仲講黎做咩?又何苦?

成就係重要,但我仲識分人禽之辨。 [/quote]

agree!:kill:kill:kill

kf0486816/7/2013 09:09
更衰的事發生了,
呢條友今日竟然為利迷最痛恨果份英國報紙寫文,
太可惡, 一次都嫌多......

kf0486817/7/2013 02:21
算唔算係認衰, 還是果份報紙過左佢一棟.....

michael owen ‏@themichaelowen 6小時
Okay, let's set the record straight. I am not, nor will I be in the future, working as a columnist or writing articles for the Sun newspaper

michael owen ‏@themichaelowen 6小時
I undertook a promotional day in my capacity as an ambassador for Shinpad Insurance which was attended by numerous media reporters.

帆呆太30/8/2015 19:42
埂航減袋中國兼 職黨能搜索到什么職位   中國兼 職黨能搜索到什么職位
中國兼 職黨能搜索到什么職位   中國兼 職黨能搜索到什么職位

原來我找兼 職都是在58同城趕集找的,現在朋友給了一個職位搜 索 引 擎,叫“中國 [url=http://www.jianzhidang.com/]兼職[/url] 黨”的,哇塞,什么職位都能搜到啊!據說是美
國職位搜 索 引 擎的中文版。

中國兼 職黨能搜索到什么職位   中國兼 職黨能搜索到什么職位

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
專?業發?貼頂 帖團 隊 網 絡推?廣 600發60萬帖子 q/10777.2649

查看完整版本: 奧雲退役