利迷論壇 » 朝聖路路通 » 旅行社朝聖套票討論

頁: [1]

摩比14/1/2014 14:13
旅行社朝聖套票討論

[size=3]最近鬧得熱烘烘的旅行社朝聖波飛套票, 在未能確定球票來源來自官方認可還是非認可的情況下, 或者都開個POST討論下, 方便大家參考:
T公司
以$84XX招徠, 包機票, 波飛及兩晚住宿, 睇落好吸引
我用3月29日熱剌一場最平的套餐$10,259打一打價, Package的關鍵是指定要搭某中東航空公司,張機票其實在priceline訂只是$21XX(唔連稅/附加),但連稅/附加要加多5千幾,同樣在T公司,整個套餐連稅/附加要加多$5353,埋單要$10259+$5353=$15612 
咁張飛值幾錢?大家可以咁計(按二人同行的人均價)
$15612減$7184(該中東航空公司機票自book已包稅/附加),再減$800(兩晚住宿),再減$200(球場導賞團/有membership可以再平的),再減$100(旅行社送的保險)
波飛價值=$7328[/size]

摩比14/1/2014 14:32
[size=3]過7仟一張波飛是否值, 大家自行判斷, 但這類套票適合以下人士:
1)無時間籌備, 要好短時間出發
2)對靚位有極高要求
3)當然銀根鬆動啦[/size]

[[i] 本文章最後由 摩比 於 15/1/2014 12:50 編輯 [/i]]

摩比15/1/2014 04:48
[u][b][size=3]S公司[/size][/b][/u]
[size=2][size=3]與T公司相比, 呢間唔包機票, 同樣是3月 29日對熱剌, 價位是$5688,
但包一餐自助餐,球賽座位是VIP 區(位於Centanery Stand), 相對T公司最平的套票的座位,S公司較優勝,張波飛的價值大約係咁:-
$5688, 先減自助餐$1000(估值), 再減場刊$40, 再減兩晚住宿$900,
波飛約值$37xx

呢類唔包飛機票的套票有個好處, 是如果唔係大假期前後出發可以book了套票後再等Airline的優惠訂機票。[/size][/size]

[[i] 本文章最後由 摩比 於 15/1/2014 12:50 編輯 [/i]]

摩比15/1/2014 04:49
[size=3][u][b]選購建議[/b][/u][/size]
[size=3]任合公司的套票的Package都好, 寫得出來唔代表你去到問一定有,要事先Check清楚
另外, 在朝聖指南已提過訂票按成本的選擇次序是
1)        網上或經球迷會訂正價票
2)        款待票(hospitality ticket)
3)        Thomas Cook Package
所以, 大家可以先到官網睇下想睇的場次有咩飛剩, 現時部份cate b場次仍有款待票剩, 呢類可以買款待票。但如果只剩下Thomas Cook Package的場次, 可以同本地Package比較下價錢做決定, 在決定時要考慮埋Thomas Cook Package的唔好處如下:
1)        只包一晚住宿, 加住一晚收費唔平
2)        通常最平的住宿都遠離市中心, 好唔方便
3)        只住一晚, 轉其他住宿好唔方便[/size]

[[i] 本文章最後由 摩比 於 15/1/2014 12:51 編輯 [/i]]

benovolent16/1/2014 14:40
已訂票,但有事請教

小弟於Thomas cook訂了511對紐卡素,但有幾個問題:
1,若然臨時改期,最快會幾耐之前會通知?
2,好唔好一早訂定機票,酒店?因會平d,但又怕改期就好麻煩..

RICE16/1/2014 16:20
[quote]原文章由 [i]benovolent[/i] 於 16/1/2014 22:40 發表
小弟於Thomas cook訂了511對紐卡素,但有幾個問題:
1,若然臨時改期,最快會幾耐之前會通知?
2,好唔好一早訂定機票,酒店?因會平d,但又怕改期就好麻煩.. [/quote]

511呢場吾會改啦掛我估,尾場啦喎
Thomas cook會包你一晚酒店,
呢場我都會去,兩個月前摩比兄已建議要先預訂酒店了,
我果陣已經訂左:ruin228

benovolent16/1/2014 16:58
回覆 #6 RICE 的文章

因本人Thomas cook係10號嘅酒店,我11號晚一定唔會去嗰間~~
師兄你邊間!?其實咩都唔驚,一改期我真係會跳樓~

RICE16/1/2014 17:25
[quote]原文章由 [i]benovolent[/i] 於 17/1/2014 00:58 發表
因本人Thomas cook係10號嘅酒店,我11號晚一定唔會去嗰間~~
師兄你邊間!?其實咩都唔驚,一改期我真係會跳樓~ [/quote]

其實都係Travelodge的 Liverpool Central The Strand
當日應該有好多師兄師姊都係呢間,印象中有好多人(20+?)經球迷會訂左511場波
詳情可看 摩比2014朝聖(車紐之旅) [url]http://forum.lfc.org.hk/viewthread.php?tid=102677&extra=page%3D1&page=8[/url] #159#

[[i] 本文章最後由 RICE 於 17/1/2014 01:27 編輯 [/i]]

cheong041517/1/2014 05:33
其實印象中,最後一場波唔會有改期的情況

摩比18/1/2014 16:14
[quote]原文章由 [i]cheong0415[/i] 於 17/1/2014 13:33 發表
其實印象中,最後一場波唔會有改期的情況 [/quote]
唔會

cheong041519/1/2014 00:23
[quote]原文章由 [i]摩比[/i] 於 19/1/2014 00:14 發表

唔會 [/quote]
最後一場都有機會改期:donno?

摩比19/1/2014 15:30
[quote]原文章由 [i]cheong0415[/i] 於 19/1/2014 08:23 發表

最後一場都有機會改期:donno? [/quote]唔會改

horofairy20/1/2014 08:26
請問仍有機會訂到 511  ticket x2 嗎?

horofairy20/1/2014 08:37
有冇brothe 听過                         呢個網? 買ticket 的

[[i] 本文章最後由 摩比 於 20/1/2014 17:39 編輯 [/i]]

摩比20/1/2014 09:42
[quote]原文章由 [i]horofairy[/i] 於 20/1/2014 16:37 發表
有冇brothe 听過                         呢個網? 買ticket 的 [/quote]

作為官方認可的球迷會, 請大家勿在此討論那些已確認並非屬官方或英超賽會認可的非法售票網站

horofairy20/1/2014 09:56
我唔係有心討論非官網的賣票網,只不過官網只剩低thomascook package,而我覺得太貴,所以想問下大家的意見~唔需要咁敏感~我亦唔知佢係非法的網站,所以更加想黎問一問

摩比20/1/2014 10:19
[quote]原文章由 [i]horofairy[/i] 於 20/1/2014 17:56 發表
我唔係有心討論非官網的賣票網,只不過官網只剩低thomascook package,而我覺得太貴,所以想問下大家的意見~唔需要咁敏感~我亦唔知佢係非法的網站,所以更加想黎問一問 [/quote]
我理解你遇到問題, 但這唔係敏感與否的問題, 而是這兒的立場必需向大家申明, 請諒解!
不知者不罪, 以後唔提便是

其實你有兩個人, 唔使單人佔房, book thomas cook package 成本已俾一些單丁朋友低
Thomas cook package 亦會賣哂, 決定要快, 如果你依家訂, 可以趕及book 那些機票優惠, qartar 同emirates 6XXX至7XXX 全包機票會一兩日內截止,另外Cathay同維珍做緊2人同行價亦會賣少見少

[[i] 本文章最後由 摩比 於 20/1/2014 18:27 編輯 [/i]]

RICE20/1/2014 14:16
以我上年幫襯thomas cook經驗,他們 亦會加價,隨住門票越來越少,佢哋會續漸加價。

如果真係超想去的話,有得賣就要快手,無論機票,酒店,門票,全部都會加

ah_why22/1/2014 05:42
小弟買過S公司套票睇對諾域治大勝5:1場,亦想係到感謝各大佬朝聖指南同心得,真係超級有用!有時間會係到share相同經歷比大家!

摩比22/1/2014 16:41
[quote]原文章由 [i]ah_why[/i] 於 22/1/2014 13:42 發表
小弟買過S公司套票睇對諾域治大勝5:1麚鶠A亦想係到感謝各大佬鼢繡t指南同心得,真係超級有用!有時間會係到share相同經歷比大家! [/quote]
咁精彩,要分享下啦

andychung23/1/2014 04:03
回覆 #20 摩比 的文章

小弟係新手,,,諗住4月去睇對MAN CITY嗰場,,,0係Thomas cook見到仲有飛賣,,,

Liverpool FC v Manchester City - Anfield Road Lower                £275.00        12 Apr 14            15:00

請問有冇師兄知道Anfield Road Lower個位置喺邊度? 係咪即係坐Anfield Road低層嗰度?
SEATING PLAN: [url]http://www.liverpoolfc.com/tickets/anfield-seating-plan[/url]

另外,,,剛剛CHECK過,,,原來FA CUP四強會喺12-13/APR打...if e場比賽要改期,,,有冇師兄知道會點樣安排GA? (e.g. 有冇得選擇回水??)

THX A LOT!!

[[i] 本文章最後由 andychung 於 23/1/2014 15:11 編輯 [/i]]

摩比23/1/2014 08:43
[quote]原文章由 [i]andychung[/i] 於 23/1/2014 12:03 發表
小弟係新手,,,諗住4月去睇對MAN CITY麚,,,0係Thomas cook見到仲有飛賣,,,

Liverpool FC v Manchester City - Anfield Road Lower                £275.00        12 Apr 14            15:00

請問有冇師兄知道Anfield Road Low ... [/quote]

Thomas Cook Package 在Anfield Road Stand座126

booking condition 如下:

[url]http://www.thomascooksport.com/images/tcs/TermsAndConditions.pdf[/url]

我理解為安排睇之後補賽, 但如果自己睇唔到有無得退係無講明, 宜問清楚

我強烈唔建議訂呢場, 要兩隧都唔入四強, 真係好細機會, 即使有退款, 機票到時已訂, 點算
我2012年的經驗, 當時4月13原本對fulham, 後來因為入了fa cup四強改期到5月1日

RICE23/1/2014 10:31
同樣地,上年我經thomascook book門票都有遇到呢個問題,我email 問過佢哋,佢哋話可以選擇退款或延期。

今年吾知有冇改變,不妨寫個email 去問下,兩三日內會回覆。

但正如摩比兄所言,到時退款都無用,因為機票都訂左了

andychung23/1/2014 14:58
回覆 #23 RICE 的文章

多謝摩比兄同RICE兄的意見,,,

咁我好大機會會改睇對熱刺or車路士嗰場了,,,,不過Thomas cook 暫時仲係未開始賣飛,,,唔知各位師兄知唔知Thomas cook大約幾時開始有得賣飛呢?

Liverpool FC v Tottenham Hotspur - Anfield Road Lower                £255.00        29 Mar 14        15:00        coming soon
Liverpool FC v Chelsea - Anfield Road Lower                                £255.00        26 Apr 14        15:00        coming soon
Liverpool FC v Chelsea                                                                £259.00        26 Apr 14        15:00        coming soon

摩比23/1/2014 15:14
[quote]原文章由 [i]andychung[/i] 於 23/1/2014 22:58 發表
多謝摩比兄同RICE兄的意見,,,

咁我好大機會會改睇對熱刺or車路士嗰場了,,,,不過Thomas cook 暫時仲係未開始賣飛,,,唔知各位師兄知唔知Thomas cook大約幾時開始有得賣飛呢?

Liverpool FC v Tottenham  ... [/quote]

其實一直賣緊, 寫COMING SOON可能賣哂一批, 有另一批就到

chuenchuen3726/1/2014 22:34
可以再比多D提示嗎?

摩比兄可不可以再比多D提示T同S代表邊兩間個旅行社或公司?,因為我唔想中招!如果唔方便的話,可以以短訊訊息告知嗎?感激不盡!

chuenchuen3731/1/2014 00:19
thank you!

唔該你摩比兄!

thereds2/4/2014 14:05
問購買英超同歐冠門票的分別

如無意外, 球隊來季可重回闊別多年的歐冠賽場, 本人打算來季約10月左右到場觀看支持球隊, 所以想問問購買歐冠門票要注意的事項, 如價錢同英超相比如何, 相關門票是否比英超更難買到, 謝

摩比2/4/2014 16:15
[quote]原文章由 [i]thereds[/i] 於 2/4/2014 22:05 發表
如無意外, 球隊來季可重回闊別多年的歐冠賽場, 本人打算來季約10月左右到場觀看支持球隊, 所以想問問購買歐冠門票要注意的事項, 如價錢同英超相比如何, 相關門票是否比英超更難買到, 謝 [/quote]

策略應係留四五天, 睇兩場, 一場英超主場, 另一場歐聯, 覺得太長時間或者中間去一去湖區之類的地方
你可以TARGET英超主場前後都有歐聯賽期的賽事, 事先先經我地球迷會或自己網上訂一場英超, 雖然我地只可訂一場CATE A賽事, 但今季其他賽事都可以後補身份買到(包括對MANU), 六月中英超賽程會出, 我地球迷會訂飛以往係在7月做, 鎖定一場英超再視歐聯8月抽簽睇下邊場主場, 再訂款待票或THOMAS COOK, 其實咁應該BOOK到, 亦免除中間人利潤, 我樓上都講過, 好多本地AGENT, 為你代辦便賺你幾千, 你咁早PLAN, 應該OK, 歐聯晚上踢, 其實DEMAND唔見得俾英超在日間高, 要做就係抽簽後馬上鎖定目標, 第一時間BOOK, 如果戲碼唔係異常勁, 應該OK 的, 價錢方面都係睇戲碼而定吧, 最平應該百餘鎊有款待票, 我記得每年訂飛程序都會有多少唔同, 到時留意住吧, 以下為歐聯重要日子

[url]http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/calendar2014.html[/url]

[[i] 本文章最後由 摩比 於 3/4/2014 11:21 編輯 [/i]]

thereds2/4/2014 16:25
回覆 #29 摩比 的文章

很有用的意見和資料, 希望到時可現場見證隊長同神蘇披上紅軍歐聯戰衣既英姿, 感謝摩比兄!!

摩比2/4/2014 16:38
[quote]原文章由 [i]thereds[/i] 於 3/4/2014 00:25 發表
很有用的意見和資料, 希望到時可現場見證隊長同神蘇披上紅軍歐聯戰衣既英姿, 感謝摩比兄!! [/quote]
你見CALENDAR 10月第一場歐同第二場歐聯隔三星期, 因為10月6至14會有國際賽, 要避免呢段日子

thereds3/4/2014 15:12
[quote]原文章由 [i]摩比[/i] 於 3/4/2014 00:38 發表

你見CALENDAR 10月第一場歐同第二場歐聯隔三星期, 因為10月6至14會有國際賽, 要避免呢段日子 [/quote]

換言之, 看來應該鎖定Oct 21/22那一場歐冠為目標場次.

我想再問問跟據摩比兄經驗, 在落實歐冠場次後, 約9月初confirm機票/酒店/火車票等, 跟7月或跟早月份confirm時價格分別有多少(有無10~20%)

另一方面, 我見利市酒店10月份第一個weekend同最後一個weekend價格相差約有10%之多(尾一星期是較貴的, 知唔知係咩原因, 又或者我想了解除聖誕, 復活所外, 有無邊段時間係當地旅遊旺季而令相關機票, 酒店價格提昇

感謝摩比兄~

[[i] 本文章最後由 thereds 於 3/4/2014 23:13 編輯 [/i]]

摩比3/4/2014 16:06
[quote]原文章由 [i]thereds[/i] 於 3/4/2014 23:12 發表

換言之, 看來應該鎖定Oct 21/22那一場歐冠為目標場次.

我想再問問跟據摩比兄經驗, 在落實歐冠場次後, 約9月初confirm機票/酒店/火車票等, 跟7月或跟早月份confirm時價格分別有多少(有無10~20%)

另一方 ... [/quote]
係,10月21/22理想啲, 希望係主場,  9月30/10月1日的賽期你訂機票未必夠時間訂平票, 而且今年國慶及重陽雙假期, 實貴, 11月初的一場你唔得? 10月尾唔係旺角, 實有平機票, 8月尾落實賽程, 有兩個月時間, 應該等到優惠,如果中東國家轉機往MANCHESTER, 我諗六千幾全包可以了, 平直飛好多
酒店TRAVELODGE 唔係你所講10月尾貴過10月初

[[i] 本文章最後由 摩比 於 4/4/2014 00:09 編輯 [/i]]

thereds5/4/2014 16:24
[quote]原文章由 [i]摩比[/i] 於 4/4/2014 00:06 發表

係,10月21/22理想啲, 希望係主場,  9月30/10月1日的賽期你訂機票未必夠時間訂平票, 而且今年國慶及重陽雙假期, 實貴, 11月初的一場你唔得? 10月尾唔係旺角, 實有平機票, 8月尾落實賽程, 有兩個月時間, 應 ... [/quote]

11月初都得的, 希望如摩比兄所言, 可撞岩歐聯前後英超賽事都係球隊主場作賽, 再搵到平機票就fit哂

至要酒店價錢, 咁岩開頭睇到一, 兩間市中心酒度有此情況, 相信只係個別情況

總之多謝摩比兄指點

hafxpn11/11/2015 09:01
得充鈉喚贈送體驗沐浴伴侶13559700533     贈送體驗沐浴伴侶13559700533
贈送體驗沐浴伴侶13559700533     贈送體驗沐浴伴侶13559700533

全網獨家!免 費 領 取請點擊官?網:
[url=http://www.0769jn.cn/goods/detail/33.html]http://www.0769jn.cn/goods/detail/33.html[/url]
招代理,一件代發貨,無需囤貨100%盈利好項目!
加 盟 熱 線:13559700533
XDS天然能量石沐浴伴侶是由喜馬拉雅山地下深層水晶能量礦提煉而成,蘊含
多種微量元素。100%純天然原料配方不添加任何化學原料!沐浴:舒筋活血
、殺菌止癢、鎖住水分;洗臉:排毒去角質、清除肌膚油脂;洗腳:緩解疲
勞、去除腳臭;洗衣:殺菌去異味;每天限贈30套,只需到付郵費23元,即
可體驗源自1200米地下的水晶礦鹽,各種檢測報告權威驗證!(更有“鹽晶
養生燈投資2萬即可年收入330000元”全國火熱招?商中)請放心進入官?網了
解更多詳情!

.

贈送體驗沐浴伴侶13559700533     贈送體驗沐浴伴侶13559700533

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
網.絡.推?廣 代 發廣*告貼 論.壇貼,470塊發47w貼子 q/加107.772.649

查看完整版本: 旅行社朝聖套票討論