利迷論壇 » 朝聖路路通 » 17/18球季朝聖發問區

頁: [1] 2 3

摩比13/6/2017 14:11
17/18球季朝聖發問區

17/18球季朝聖發問區

大家利迷想新一季朝聖, 依家係時候籌劃黻, 有見及此, 特開此post方便討論。新手請一併參閱置頂的朝聖指南

各位在考慮時請特別注意以下幾方面
1)重要日子: 6月14日, 英超賽程公佈

2)國際賽----9月1及4日及10月5及8日都係國際賽期, 如果選錯日子, 隨時留半個月在uk都沒有主場賽事, 詳情去www.thefa.com睇睇, 另外亦可睇睇以下FIFA的賽期表
[url]http://www.qfa.qa/wp-content/uploads/2016/05/FIFA-Calendar-2016-18.pdf[/url]

3)歐聯----8月4日資格賽抽簽(應該過到吧!), 8月24日分組賽抽簽, 馬上知賽程, 9至12/13至12月5/6初賽, 有三場主場, 知道賽程有助多睇一場

[url]http://www.uefa.com/uefachampionsleague/news/newsid=2435148.html[/url]
4)聯賽盃, 今年改名叫CARABAO CUP,  利記會第三圈加入, 每RUN再抽, 夾度都係有機會睇多場的,新一年賽期未知, 以下為上一年度賽期方便大家參考, 稍後有賽期會再UPDATE
Round Two - 22 Aug 2016
Round Three -  19 Sept 2016
Round Four -  24 Oct 2016
Round Five - 28 Nov 2016
Semi-Finals  9 Jan 2017
Semi-Finals 23 Jan 2017
Final -  26 Feb 2017

5)FA cup , 新一年賽期未知, 以下為上一年度賽期方便大家參考, 稍後有賽期會再UPDATE
Round Three -  7 Jan 2017
Round Four -  28 Jan 2017
Round Five - 18 Feb 2017
Round Six  11 Mar 2017
Semi-Finals 22/23 Apr 2017
Final - 27 May 2017

今年上半季朝聖的建議策略, 鎖定一場英超, 再盡量配合歐聯或聯賽盃賽期睇多場

特別列出一些新手常犯毛病俾大家參考
一)        選了一些有英超賽期的盃賽賽期, 例如聯賽盃決賽或FA CUP 8強或4強, 一晉級就無左英超, 最慘係自己出局而原本英超對手晉左級, 變左無波可踢
二)        見英超賽期出了便以為落實, 行程太緊湊, 球賽一改期就無法配合。 但其實球賽要就直播, 賽期好多時會改, 特別是你見到同一周10場英超同時間開波的情況, 基本上都有幾場會改。 對上幾年為就電視直播, 一些下半季賽事可以賽前6至7星期先話改。

其他各方面問題亦歡迎提出!

[size=4][/size]

[[i] 本文章最後由 摩比 於 13/6/2017 22:21 編輯 [/i]]

kitkit10014/6/2017 02:54
回覆 #1 摩比 的文章

謝大師

本人打算睇一場,另試一場款待票

請問款待票有甘多款,邊隻好? 其實款待票係在那裡看球賽呢? 係餐廳睇電視? 定是有門票包的?

kitkit10014/6/2017 03:17
回覆 #2 kitkit100 的文章

睇左 D 有關款待票資料,係包門票既。請問邊個款待票既位置最正?

有 Main Stand,Main Stand seat next to the Directors' Box in the Lower Tier, 又KOP END, , 一頭霧水。

hunfun14/6/2017 10:02
想問light member係咪一個membership限買一張?如果兩個人係咪要兩個memberhsip?
同埋好似要有local address優先?要唔要到我哋冇乜飛淨?

摩比14/6/2017 16:41
[quote]原文章由 [i]kitkit100[/i] 於 14/6/2017 11:17 發表
睇左 D 有關款待票資料,係包門票既。請問邊個款待票既位置最正?

有 Main Stand,Main Stand seat next to the Directors' Box in the Lower Tier, 又KOP END, , 一頭霧水。 [/quote]
其實位置同價錢成正比,要睇你budget, 但我角度係其實球場各位置都好氣氛, 我兩次款待票都睇anfield road stand (最平)上層龍門後面, 睇入波其實好清楚, 反而main stand 如果山頂而側邊, 其實view 一般。main stand 有啲場地例如dogout只包飲品同小食, 有啲餐廳係包full meal, 要睇清楚

摩比14/6/2017 16:43
[quote]原文章由 [i]hunfun[/i] 於 14/6/2017 18:02 發表
想問light member係咪一個membership限買一張?如果兩個人係咪要兩個memberhsip?
同埋好似要有local address優先?要唔要到我哋冇乜飛淨? [/quote]
當然, 一證一張。
上年開始收緊左, local 買先, 我地海外利迷網上訂到機會細左, 上年多左人買唔到

hunfun14/6/2017 16:47
同埋好似要有local address優先?要唔要到我哋冇乜飛淨?

kitkit10015/6/2017 01:57
2.1)Hospitality Ticket
Hospitality Ticket以較高價錢買票,除了可一早計劃行程,也可有機會與前球員作親身接觸。最重要是你所花的錢,一分一毫全歸球會。

Hospitality Ticket除可在官網買到外,亦可致電當地購買。英超價錢約由近百五六至三百鎊不等,另加20%消費稅。早兩年FA CUP對低組別可以低至65鎊(未連稅),但今季整體大幅加價,相信點減都要一百鎊。價錢視地點及戲碼有平有貴,可視乎你的需要購買。你所付出的價錢,將會得到包括一張餐廳coupon,一張門票及一冊場刊。而價錢的分別,主要是用餐地點不同,用餐地點又可分於球場內及場外徒步可達的地方。以下為四個主要場地共五款款待票的分別(註: 所列價錢為14/15球季, 16/17價錢大約加了3成):-

地點                              價錢              幾多道菜                 球票區域                            備註
No 7 Lounge                   198至252鎊        4         Centenary 下層KN, KG        
Bootroom pre-match    180至282鎊           3        Anfield Road Stand 225                             有小童價(65鎊)
Bootroom post-match  118.8至264鎊           2        Anfield Road Stand 226                          賽後進餐/ 有小童價(65鎊)
The Village                     118.8 至180鎊        1        Centenary 上層翼位                              非球會餐廳
George Edward             118.8至180鎊           1        Anfield Road Stand 228                          非球會餐廳
Hilton                              132 至180鎊          3        Anfield Road Stand 上層               遠離球場但有專車

其實重有其他地方, 包括 Reds Bar, Premier Club, Executive Box, Executive Club, Centenary Club, 睇波位置更佳, 過往亦可以訂到, 但近季開始這幾個地方改為要一次訂購全季賽事, 香港利迷要訂就要睇下季飛會否有剩, 球會將個別場次放出來俾利迷單買。

How about 1892 longue, seven and eight longue

摩比15/6/2017 05:41
[quote]原文章由 [i]kitkit100[/i] 於 15/6/2017 09:57 發表
2.1)Hospitality Ticket
Hospitality Ticket以較高價錢買票,除了可一早計劃行程,也可有機會與前球員作親身接觸。最重要是你所花的錢,一分一毫全歸球會。

Hospitality Ticket除可在官網買到外,亦可致電當地 ... [/quote]
1892 呢的貴價地方, 位係靚, 睇BUDGET 吧

kitkit10016/6/2017 08:06
請問 stad ium tour 有甘多款,應該報那一個呢? 我想入更衣室睇,影歐聯獎杯甘樣。

[[i] 本文章最後由 kitkit100 於 24/6/2017 00:51 編輯 [/i]]

摩比16/6/2017 14:15
[quote]原文章由 [i]kitkit100[/i] 於 16/6/2017 16:06 發表
請問 stad ium tour 有甘多款,應該報那一個呢? 我想入更衣室睇,影歐聯獎杯甘樣。 [/quote]
唔選match day tour 就可以

小奶18/6/2017 14:06
如果我12月尾想睇作客阿仙奴賽事,應該點買飛最好呀?

摩比19/6/2017 03:53
[quote]原文章由 [i]小奶[/i] 於 18/6/2017 22:06 發表
如果我12月尾想睇作客阿仙奴賽事,應該點買飛最好呀? [/quote]
作客飛,我無計了

摩比19/6/2017 03:54
[quote]原文章由 [i]摩比[/i] 於 19/6/2017 11:53 發表

作客飛,我無計了,睇睇坊間旅行社吧,但都唔會係客飛 [/quote]

小奶19/6/2017 13:37
[quote]原文章由 [i]摩比[/i] 於 19/6/2017 11:54 發表
[/quote]
謝謝

kitkit10021/6/2017 03:29
d 款待票神不知, 鬼不覺地又開賣左D, 而且雙紅會又賣光了。

cityman21/6/2017 06:14
when will have U23 / Reserve team fixture in 2017-2018 ?

kitkit10021/6/2017 10:39
話時話,其實款待票 within Anfield, VS 款待票出面 d 餐廳 邊個會好食 d 呢? 感覺上球場入面果d , 會好難食。

摩比23/6/2017 01:49
[quote]原文章由 [i]kitkit100[/i] 於 21/6/2017 18:39 發表
話時話,其實款待票 within Anfield, VS 款待票出面 d 餐廳 邊個會好食 d 呢? 感覺上球場入面果d , 會好難食。 [/quote]
咁係出面hilton 好啲H

摩比23/6/2017 01:50
[quote]原文章由 [i]cityman[/i] 於 21/6/2017 14:14 發表
when will have U23 / Reserve team fixture in 2017-2018 ? [/quote]
通常都等一隊賽程安排左先搞,無咁快

cityman23/6/2017 02:07
唔該曬,睇番上年啲賽程,同一隊都差唔多

kitkit10023/6/2017 02:15
[quote]原文章由 [i]摩比[/i] 於 23/6/2017 09:49 發表

咁係出面hilton 好啲H [/quote]

官方話7月10開賣 球場外既款待票

小奶23/6/2017 11:28
剛剛喺STUBHUB買左作客阿仙奴門票..坐AWAY果面..
但佢話係用阿記MEMBERSHIP卡進場, STUBHUB話一直都相安無事...
大家點睇???

The tickets are menbership card. You can enter with the card directly, though they bear someone's name. It dosen't affect.  The card holder transfers the use to you for this time.

[[i] 本文章最後由 小奶 於 23/6/2017 19:30 編輯 [/i]]

摩比23/6/2017 16:30
[quote]原文章由 [i]小奶[/i] 於 23/6/2017 19:28 發表
剛剛喺STUBHUB買左作客阿仙奴門票..坐AWAY果面..
但佢話係用阿記MEMBERSHIP卡進場, STUBHUB話一直都相安無事...
大家點睇???

The tickets are menbership card. You can enter with the card directly ... [/quote]我只能說你做緊違反球會球票守則H野。其他唔評論。
請勿再在此討論黃牛球票

DOGSHEEP23/6/2017 16:57
我o係 Thomas Cook 買左主場對拖肥既打比門票, 佢話係球場取票, 但又搵唔到資料話幾時可以去球場邊個位取票, 請問有冇師兄有此經驗? 定係我應該要等THOMAS COOK 再通知我? 唔該晒

摩比24/6/2017 04:51
[quote]原文章由 [i]DOGSHEEP[/i] 於 24/6/2017 00:57 發表
我o係 Thomas Cook 買左主場對拖肥既打比門票, 佢話係球場取票, 但又搵唔到資料話幾時可以去球場邊個位取票, 請問有冇師兄有此經驗? 定係我應該要等THOMAS COOK 再通知我? 唔該晒 [/quote]
球場有thomas cook counter, 你去到就見到,完全唔使擔心,亦唔好叫佢寄嚟,收唔到重煩

小奶24/6/2017 08:12
[quote]原文章由 [i]摩比[/i] 於 24/6/2017 00:30 發表
我只能說你做緊違反球會球票守則H野。其他唔評論。
請勿再在此討論黃牛球票 [/quote]
唔好意思,我根本唔知道係買緊黃牛飛
我見個網站有晒seating plan又冇講係咩類型既飛

kitkit10024/6/2017 11:41
[quote]原文章由 [i]DOGSHEEP[/i] 於 24/6/2017 00:57 發表
我o係 Thomas Cook 買左主場對拖肥既打比門票, 佢話係球場取票, 但又搵唔到資料話幾時可以去球場邊個位取票, 請問有冇師兄有此經驗? 定係我應該要等THOMAS COOK 再通知我? 唔該晒 [/quote]

可否講下包咩,幾錢

kitkit10025/6/2017 05:05
有無甘好賣呀 d premier longue hospitality pack.....

cat A 賣晒都吾奇,其他既都差吾多賣晒,真誇。

DOGSHEEP25/6/2017 16:14
回覆 #26 摩比 的文章

明白晒~我揀左球場取票啦~已爬過文知道咁樣比較保險 D~ : )

DOGSHEEP25/6/2017 16:15
[quote]原文章由 [i]kitkit100[/i] 於 24/6/2017 19:41 發表

可否講下包咩,幾錢 [/quote]

我買左 2 張票~702鎊啊~貴~但我相信值得既

Your booking includes:

Minimum 1 night hotel accommodation, including breakfast

Official Liverpool FC match ticket in the lower tier of the Main Stand

Official match programme

Access to the Anfield Beat Lounge

LFC legend in attendance

Pre-match entertainment & prize draw

1 free drink ? beer, wines and soft drinks

A choice of authentic street food options available to purchase

Pre and post-match cash bar

lokfowler26/6/2017 17:30
[quote]原文章由 [i]kitkit100[/i] 於 21/6/2017 11:29 發表
d 款待票神不知, 鬼不覺地又開賣左D, 而且雙紅會又賣光了。 [/quote]

知唔知雙紅會開左幾耐賣晒?

摩比28/6/2017 05:51
[quote]原文章由 [i]lokfowler[/i] 於 27/6/2017 01:30 發表

知唔知雙紅會開左幾耐賣晒? [/quote]
等啦,隨時再有

lokfowler2/7/2017 08:32
[quote]原文章由 [i]摩比[/i] 於 28/6/2017 13:51 發表

等啦,隨時再有 [/quote]

通常一開係咪一兩小時就賣晒? 要長期MON住先有機會買到?

摩比3/7/2017 04:01
[quote]原文章由 [i]lokfowler[/i] 於 2/7/2017 16:32 發表

通常一開係咪一兩小時就賣晒? 要長期MON住先有機會買到? [/quote]
都唔止一兩個鐘H,但熱門場次一兩日無哂好正常

Welsh3/7/2017 12:00
今年經球迷會又訂唔到飛....

依家好似好難訂...

kitkit1003/7/2017 13:36
我都係呀....好灰呀

kitkit1004/7/2017 02:45
[quote]原文章由 [i]lokfowler[/i] 於 2/7/2017 16:32 發表

通常一開係咪一兩小時就賣晒? 要長期MON住先有機會買到? [/quote]

7月10日開賣 OUTSIDE ANFIELD HOSPITALITY , 雙紅應該半日內沽清.....找緊機會

因為歐聯期未出,我吾敢買定先.... 因為想8 日睇兩主場.....

kitkit1004/7/2017 02:49
CX 做緊 倫敦 (蓋特威克) $4000 蚊

10 月尾出發,朝聖朋友考慮一下。

keithkung4/7/2017 06:57
在本港購買Hospitality tickets

想請教在香港是否有合法的旅行社可購買Hospitality ticket?
買Hospitality ticket 是否不需要申請會員?
在香港可從什麼途徑合法地購買門票,如果不是會員沒有信用卡,可從那方面(旅行社)付現金購買嗎?

查看完整版本: 17/18球季朝聖發問區