利迷論壇 » 昔日紅軍 » 大家由邊個時代開始支持紅軍 ?

頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9

aripapa24/2/2007 16:29
[quote]原文章由 [i]CURRY[/i] 於 2006-2-11 04:27 發表

果場波仲有一個要讚---慕比,0羊叫keyman呀?就係呢0的0羅。:thumbup: [/quote]

慕比 is one of my favorite players.

He was just like a Denmark great wall for Liverpool midfield. The ball seldom got passed him.

His one two was quick and excellent.

利迷王9/3/2007 10:47
由謝拉特開始

呃post大王10/3/2007 14:12
1998-2004侯利亞 (Gerard Houllier)

jackyliverpool13/3/2007 14:14
[quote]原文章由 [i]MACARENA[/i] 於 2006-2-11 06:20 發表
when Dagalish bring Liverpool win the league championship [/quote]

same with you

我鍾意利記好大既因素係奧雲, 唔知點解一直印象中佢都係足球天才, 有速度,有射術
仲有好多好有character 既球員
berger - 拼命三郎 (超型)
murphy
偉斯達維達 (keeper)
haman
Fowler
Hypia
軒索思

bcleung1/4/2007 08:32
回覆 #1 蛋蛋超人 的文章

由魯殊.班尼斯等等等等年代開始

mtse306/4/2007 14:54
Kenny Dalglish:yell:yell:yell

Fookfook19/4/2007 11:17
回覆 #1 蛋蛋超人 的文章

Fom Paisley to Dalglish (So fast & So many goals!!!)
And Now Benitez

angusliv1/5/2007 15:46
果陣仲有Barnes 開始留意紅軍(仲記得果個年代有個溫布頓既後衛球員叫楊格..好鍾意帶頭巾..果陣係好潮既野黎架)
又覺得佢件candy 波衫好特別
到真係鍾意
係mcmanaman ,fowler 同rednapp 年代
加埋貝加
真係好好睇
仲記得blackburn 拿冠軍果年
最後果場輸俾紅軍(定俾紅軍逼和)
麥馬拿文仲入左個靚罰球..

不夜天情人8/5/2007 15:57
以前好少轉播
睇親都有利物浦
加埋班尼斯好勁
就咁就愛上左去到而家..............:em09

ericeric171217/5/2007 12:05
我都係候利亞,因為個時鐘意奧雲。
同埋個時都好細個。

DrChanBlackJack20/5/2007 15:34
1985-1991 杜格利殊 (Kenny Dalglish)

WaffenSS-Fowler21/5/2007 09:47
[quote]原文章由 [i]signorinawin[/i] 於 2007-2-22 14:43 發表
因為麥馬拿文+科拿呢個組合~~好似係由1995年開始 [/quote]
93-94 年已經開始有了

choika0821/5/2007 20:50
因為巴路士..鍾意利物浦~

calvin28913/6/2007 06:38
之前因为只看世界杯(1998年的)看到Owen所以喜欢,之后一阵子,看电视机看到红军的比赛,没有记错的话该是2001年做客AS ROMA Owen 进两粒那场,才知道原来Owen是红军队的,所以就支持红军:jump 当时也已经支持 Barmby和 Carra了:spin2

roy197416/6/2007 04:05
杜格利殊

傑佬13/7/2007 08:16
05年WIN歐聯係

imguess20/7/2007 20:08
大約在八十代中期,Rush 最勁o個陣。我第一場睇佢地的大賽就係對祖記歐冠o個場。當時大哥如o係TVB度評述,場波賽前有騷亂,delay成個鐘先再開始!但當時已冇晒心情睇!

micharol21/7/2007 01:50
1988到90年左右, 只得讀緊小學, 睇亞視播過英甲, 見到有一個黑人球員係左路好屈機咁過完一個又個, 拉都拉唔住, 果個就係班尼斯, 當年正選球員我都唔係好記得, 好像是如下:

龍門 : 高巴拿
後防 : 尼高, 其他唔記得左了
中場 : 麥馬漢, 班尼斯, 比士利, 其都唔係好記得
前線 : RUSH, 艾德列治, 羅新度

到90年代, 這時每個星期六晚都會轉去明珠台睇英超精華, 這時候開始有NICAM, 所以開始知道有林尚義先生(阿叔, 倉魚叔或重炮)係度講波, 佢講波唔一定係最好, 不過佢描述球員的動作好精彩, 比如 : 呢個球員好似濕手巾, 意思是好鍾意鈕波. 係呢個時期, 最令我印象深刻的係科拿, 佢出道果時佢的速度和奧雲不相上下, 記得有一場佢對愛華x, 有一個波係後場大腳清, 科拿係中場球不著地用後腳new起過埋最後一個守衛, 前跑到禁區起腳入網.

同埋對連續兩年對鈕卡素都係4-3, 好精彩, 科拿同哥利犘亞合作真係好好睇, 入好多ball, 係其中一場4-3, 佢地兩人係各自包辦兩個入ball, 鈕卡素果時真係好多勁人, 費甸南(而家里奧個阿叔), 真路拿, 同埋艾斯派拿, 呢三個主力d波又係好好睇, 而呢場波鈕卡素三個入ball都係佢地包辦.

之後幾年開始係麥馬拿文的一人球隊, 再過幾年就係奧雲, 再來就係貝加(佢d遠射好勁,係禁區外起腳差唔多入梗), 但以上都只限係一人球隊.

到之後UEFA 5-4對阿拉維斯, 又係一個經典, 同年足總杯奧雲包辦兩個入ball, 而佢第二球由貝加係後場大腳傳俾奧雲怒爆, 係小禁區左右位置用左腳射入, 打敗阿仙奴.

再之後就係歐聯對AC 3-3........

Hei23/7/2007 15:35
我係由奧雲仔出度果年開始鍾意紅軍
應該係雙領隊既年代

leochanchipan24/7/2007 13:51
i like liverpool when i watched mcmanaman.

at that time mcmanaman is wear no.17

should be 1996

more than 10 years la

haha

but i am only 19

a little bit crazy

pofungt26/7/2007 11:46
我既利迷歷史唔係好耐
只係係05年歐冠後漸漸愛上左利記

lfcmad27/7/2007 20:29
我比較年輕... 喜歡lfc 是因為喜歡愛owen 踢波..
後來發現,, 除owen 之外,, lfc 真係好吸引架!!

terryliverpool29/7/2007 09:25
回覆 #225 pofungt 的文章

metoo

laikin100630/7/2007 08:12
因為02年五冠王
同埋owen   fowler   gerrard

marcowong22831/7/2007 14:02
我支持利物浦在79年最勁就梗係魯殊、杜格利殊啦!

samchan20020231/7/2007 18:49
[quote]原文章由 [i]積積[/i] 於 2006-2-11 06:27 發表
1998-2004侯利亞 (Gerard Houllier)

由於我睇波既資歷唔算多..而且果時屋企又冇裝有線喎..

所以好少機會可以睇到外國波..

o係無線播98世界盃果陣~我俾果時既奧雲深深咁吸引住

尤其是佢對阿根廷果陣射入果球波

果時我先至開始留意關於奧雲既野..

之後先至知道奧雲(果時)係效力利物浦既..

我亦都因為奧雲既關係而開始支持紅軍既

之後o係2001年三冠王果年..

我o係無線睇直播~見到除左奧雲之外..

其實仲有其他好球員既..

好似科拿、希比亞、軒索斯等等
[/quote]
同你幾乎一樣!
98世界杯後,因著奧雲愛上了利記,之後,即使奧雲離開,我仍繼續支持利記。

[[i] 本文章最後由 samchan200202 於 2007-8-1 02:54 編輯 [/i]]

英倫10號奧雲仔1/8/2007 04:46
[quote]原文章由 [i]laikin1006[/i] 於 2007-7-30 16:12 發表
因為02年五冠王
同埋owen   fowler   gerrard [/quote]
五冠王係 01 年 :rolleyes:rolleyes:rolleyes

terryliverpool2/8/2007 05:12
奧雲既時代----謝拉特

lcccc88886/8/2007 08:19

利記9號托利斯12/8/2007 05:46
侯利亞時代1998-2004
我本來鍾意奧雲架,但係唔知點解睇睇下鍾意左謝拉特。

GerrardL14/8/2007 04:46
賓尼迪斯時代開始:spin2

IFC23/8/2007 11:06
Benitez.....
Reason is Steven Gerrard

Reds_G827/8/2007 22:05
[quote]原文章由 [i]利記9號托利斯[/i] 於 2007-8-12 13:46 發表
侯利亞時代1998-2004
我本來鍾意奧雲架,但係唔知點解睇睇下鍾意左謝拉特。 [/quote]

exactly the same:luf

孱暉30/8/2007 14:30
賓尼迪斯 (Rafael Benitez)!!!!!!!!!!!
cc黎利記個時!!!!!!!!!

mathew2225/9/2007 13:21
侯利亞侯利亞侯利亞侯利亞侯利亞呀呀呀

kinip11/9/2007 08:22
上次侯利亞帶隊黎香港就鐘意左紅軍

JerkOff21/9/2007 11:37
回覆 #13 Baggio 的文章

same here....

越前龍馬1/11/2007 08:04
我支持紅軍的原因係由我識足球開始,
我老豆一直灌輸利記點好點勁,
而當時係杜格利殊時代87年左右!!

而我正式去睇利記的第一埸比賽係伊雲斯年代,
因為我當時係英國讀書而的同學好多都中意利記..
就係咁我就開始支持利物浦直到今時今日仍然一樣

D.Cisse1/11/2007 16:59
95-96得果7歲學人睇波.....
正式喜歡利記就應該係96-97年....
科拿,列納,麥馬拿文....勁到無倫....

flower16/11/2007 13:04
[quote]原文章由 [i]dicksontclam[/i] 於 2006-7-9 12:21 發表
2004- 賓尼迪斯 (Rafael Benitez)
UEFA
Liverpool vs AC [/quote]
我都系因为果场经典大战先中意利记(其实之前都受同学影响有小小留意佢地,不过差d做左车仔ge球迷,险—.—)果阵点估到佢地会罗冠军,虽然我18岁先爱上利记,但我相信我ge下一代会从小就开始ge,就好似上面好多老球迷甘。。。:luf

查看完整版本: 大家由邊個時代開始支持紅軍 ?