利迷論壇 » 昔日紅軍 » 大家由邊個時代開始支持紅軍 ?

頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9

kwcheong16/11/2007 13:30
2004- 賓尼迪斯 (Rafael Benitez)
第一次就係see佢地点球反勝AC
果場絕不會忘了-Forever

左腳仔17/11/2007 14:02
其實都係因為奧雲仔先鍾意~

tomhui_199112318/11/2007 13:21
98 年睇世界杯鍾意 owen
之後開始留意利物浦
01 年同 05 年都令我更愛利記
到而家日日都愛多些利記:XD

tomhui_199112318/11/2007 13:22
[quote]原文章由 [i]越前龍馬[/i] 於 2007-11-1 16:04 發表
我支持紅軍的原因係由我識足球開始,
我老豆一直灌輸利記點好點勁,
而當時係杜格利殊時代87年左右!!

而我正式去睇利記的第一埸比賽係伊雲斯年代,
因為我當時係英國讀書而的同學好多都中意利記..
就係咁我就 ... [/quote]
你咁好 ge....爸爸都係利迷:spin2
我阿爸係阿迷....成日都俾佢串:1crysad

利物浦隊長謝仔24/11/2007 02:55
2004- 賓尼迪斯 (Rafael Benitez)...因為win ac果時...使我十分難忘...而且謝拉特我本身已經鍾意.......使我開始投入利迷了~~

nicholastung24/11/2007 05:44
因為我細細個個陣好鍾意owen
我第1隊接觸既球隊就係利記
唔知點解有種好大既歸屬感
owen走左
都仍然咁支持利記
到利記黎左h.k.
個歸屬感就不可取代

bambino2/12/2007 06:34
賓尼斯時代2004----永遠
euro04才開始看足球,還記得捷克對丹麥那場波,巴路士梅開二度,就在那一刻,有了人生第一個喜歡的足球員---巴路士!
那時也因為巴路士才留意利物浦,所以看英超利物浦的比賽,完全是為了看巴路士,有巴路士上陣就看,一換了他就熄電視瞓教....直到有一場比賽利物浦作客富咸,上半場利物浦輸0:2,但下半場追到4:2,那場比賽令我對利物浦刮目相看,開始明白到利物浦精神---面對逆境,永不放棄,永不言敗!自那以後,不再為了巴路士而看利物浦,而是為利物浦而看!
還記得04-05,施施斷腳,巴路士沒有甚麼表現,利物浦在聯賽成績不濟,直到525,利物浦在眾人不看好之下, 發揮「永不放棄,永不言敗」的精神,奇蹟反勝ac米蘭,自那場比賽後,我就確定了自己永遠都會支持利物浦,永遠都會是利迷!還有,525那年是我考完會考,記得特首用525來勉勵會考生,而我放榜出來的成績不太好,之後讀al的兩年間,每有壓力和挫折,就用利物浦525永不放棄,永不言敗的精神勉勵自己!很興幸,自己也為自己創造了一個奇蹟,在眾人不看好的情況下,會考11分但最後都考上大學!!!所以非常感激利物浦,讓我見證了一個奇蹟,也為我的生命注入「永不放棄,永不言敗」信念!
另外,利迷是球場上最佳的第12人,而利迷間又富有人情味,如斯球隊球迷,怎叫人離開呢?怎叫人不用一生去支持呢?

tsa1276788312/12/2007 07:25
1998-2004侯利亞 (Gerard Houllier)

gayfong16/12/2007 10:51
賓尼迪斯!!!!!!

dennisconan2716/12/2007 17:19
我大概94/95年la,o個時大概7歲....
因為94世界盃,同埋我老豆鐘意德國,所以鐘意奇連士文...
因為佢睇英超,發現麥馬拿文同科拿...覺得好勁,同埋隊波好睇好鐘意..但防守好差..
一路到而家,防守強左,係無咁好睇,都好鐘意,因為謝拉特...仲要贏冠軍,好開心...

p.s.雖然我成日o係我阿媽同其他人面前話好唔鐘意奧雲,話佢迫走科拿同"叛離"球隊,但心入面,其實我鐘意佢,好多謝佢為我地做過ge一切,雖然我成日講唔想再見owen,但我都期望,有一日佢番去..當然係真係用得著la大前提..

[[i] 本文章最後由 dennisconan27 於 2007-12-17 01:31 編輯 [/i]]

chriswpl122517/12/2007 16:10
我係利記好唔掂果陣就鍾意佢地,就係03/04年,阿仙奴不敗果年
可能好有原因受女友影響掛,雖然果年好辛苦先拿到第4位,但我覺得紅軍d人好有人情味

four-la18/12/2007 01:34
[quote]原文章由 [i]chriswpl1225[/i] 於 2007-12-18 12:10 AM 發表
我係利記好唔掂果陣就鍾意佢地,就係03/04年,阿仙奴不敗果年
[b]可能好有原因受女友影響[/b]掛,雖然果年好辛苦先拿到第4位,但我覺得紅軍d人好有人情味 [/quote]

第一次聽到男方受女友影響而支持球隊 :thumbup:
請問你女友係咪版友?

clio25/12/2007 12:17
[quote]原文章由 [i]積積[/i] 於 2006-2-11 06:27 AM 發表
1998-2004侯利亞 (Gerard Houllier)

由於我睇波既資歷唔算多..而且果時屋企又冇裝有線喎..

所以好少機會可以睇到外國波..

o係無線播98世界盃果陣~我俾果時既奧雲深深咁吸引住:ruin228

尤其是佢對阿根 ... [/quote]

ME TOO

alex16d26/12/2007 13:09
"80年代既紅軍,如果你睇過既話,必定會永遠難忘,如果你無睇過既話,必定會抱憾終生!" [size=5]我都係咁話, 當時利記既攻勢, 只可以用水銀瀉地來形容.  Ian Rush, Ray Kennedy, Valune, Grobbeler............[/size]

oregon19875/1/2008 13:39
2004- 賓尼迪斯 (Rafael Benitez)

oregon19875/1/2008 13:43
05 歐冠決賽

輸 3球追3球

oregon19875/1/2008 13:43
沙比 12碼 被撲出再窄窄窄窄窄角度補抽網頂

oregon19875/1/2008 13:44
杜迪克連撲幾個12碼

再收真高皮

oregon19875/1/2008 13:45
G8 禁區照起腳鏟

jonftf720/1/2008 13:22
kewell was my reason to start notice liverpool, and gerrard become my role model since 525 :) i watched the whole match even i had exam the next day, what a night.

KILLER_SH!NG23/1/2008 14:30
因為owen

kammy22615/2/2008 11:54
賓SIR:luf因為06世界盃,,睇到隊長...之後比佢吸引住:ruin228

知佢係利物浦之後...就鍾意左喇:spin2

rice.21/2/2008 05:58

pofungt22/2/2008 07:31
我是個年輕的球迷,02年先開始睇波...
利記也是我第一隊留意既球隊,就愛上了XD
2005-2006呢一季開始鐘意利記
因為歐聯...謝仔...

Candy101422/2/2008 08:43
侯生時代開始~

我都係02年開始睇波
個時係睇英格蘭國家隊~
於是開始留意英超~
睇睇下
愛上左隊長:shy
愛上左liverpool

ESWN22/2/2008 16:47
回覆 #1 蛋蛋超人 的文章

嗰陣時直播親都係有利記份的比賽.....整整吓就係咁就愛上利記....
如果80年代電視成日播49000的話, 我諗我都會棒咗佢地.......

我好記得當時d講波佬好強調英式足球一味高Q大棍, 但係利物浦的係英甲第一支傳入"歐陸風味"的球隊.

或者係咁, 利記到而家為止, 拿歐聯冠軍最多的英格蘭的球隊, 英式足球唔夠揪呀.....

justolau23/2/2008 08:40
科拿、奧雲時期

mellor22/3/2008 05:56
2004年尾 賓尼迪斯年代

前利記金童~奧雲24/3/2008 05:45
因為有奧雲...

liverpoolfc0824/3/2008 10:56
04-05

狂小子11/4/2008 13:24
1998-1998 伊雲斯/侯利亞(Roy Evans/Gerard Houllier)  

redfans14/4/2008 17:09
八十年代的利物浦
機動性強,技術一流,攻勢悅目,防守穩固
每次比賽總是十分精神、很有球味

很記得86年FA Cup Final --  Liverpool vs Everton
連尼加上半場入左一球,但下半場憑丹麥中場摩比出色表現,憑他放出的致命傳送,再配合魯殊,道格利殊等人射術,把愛華顿打得落花流水,以3 - 1 羸冠軍,奪得雙料冠軍兼打败宿敵,看得大快人心,還記得一篇"英國足球畫冊"文章的標题寫看 --- 鲁殊說 : 「摩比好過笠臣亅,笠臣當年係England and Man Utd Captain ,可想而知摩比當年表現幾利害,作用猶如現在的謝拉特,雖然他身形肥胖,但技術很好,傳球好似搖控咁,想放那個位就在哪位停低,他在巅峯時,真是前鋒們的好拍擋。

還有29場不败果年,整體得來又有上乘技術,班尼斯、艾德烈治、庇士利、侯頓都係英倫三岛當年精英
好利害,好想當年的足球又再重現

qq15/4/2008 07:18
[quote]原文章由 [i]zzj1988[/i] 於 2007-2-10 15:07 發表
我系由05欧冠逆转AC开始架,我系较新的红军FANS [/quote]
me too.

owen17/4/2008 09:20
10年前開始鍾意奧雲, 但係只係支持, 冇睇到波, 係奧雲去皇馬o個季先開始睇波, 本來奧雲走左之後對利記冇咩感覺, 但係當05年歐聯入到8強而皇馬出局之後, 冇得選擇之下睇利記, 睇睇下越睇越鍾意, 最後仲嬴埋冠軍, 之後就更鍾意啦...

超級利記迷25/4/2008 10:04
1998-2004侯利亞 (Gerard Houllier):bebe

禾路殊2/5/2008 15:59
我喺因為[color=Red]利物蒲[/color]同[color=Red]離晒普[/color]差唔多音:luf:luf開始留意利記 , 當時應是1983-84左右 , 不過最主要喺利記當時既踢法 .所以 , 相對地我覺得利記最唔好睇就喺奧雲加侯利亞年代 , 好彩後尾隊長出現 , 佢一出現便鍾意佢既踼法 , 果時隊長成日食紅牌 .

~過客~8/5/2008 13:40
伊雲斯
當年一班年輕有活力球員....神,老麥,貝加,列納,奧雲,謝拉特,..嘩!好多!.........

bobonsk12/5/2008 02:57
八十年代中看無綫由尹志强主持的英國足球聯賽開始迷上紅軍,當時利物浦稱霸不僅於英國,而足成個歐洲,而當時同市的死敵愛華頓成績也不錯,當時歐洲球壇焦點盡在利物浦市,隨着杜格利殊以壓力太大為由離任領隊一職後,利物浦就如一個沈睡了的巨人,直至西班牙名帥賓尼廸斯加盟後再奪歐聯

Homless7/6/2008 11:59
麥馬拿文 / 神 個時!!!

popeye13/7/2008 09:04
回覆 #1 蛋蛋超人 的文章

Moby !!!!!!!!!!!!!!

查看完整版本: 大家由邊個時代開始支持紅軍 ?