利迷論壇 » 昔日紅軍 » 昔日紅軍之入球機器

頁: [1]

蛋蛋超人16/2/2006 08:46
昔日紅軍之入球機器

近期紅軍前鋒鬧入球荒,呢個時候不期然另人想起紅軍最偉大既射手 ...

[img]http://news.bbc.co.uk/olmedia/1195000/images/_1196297_ian_rush_cup300.jpg[/img]

[b]
魯殊 Ian Rush[/b]

1961年10月20日出生的魯殊,於1980年4月由車士打以轉會費30萬磅加盟紅軍,

為利物浦上陣658次,合共為紅軍射入346 球的驚人數字,
直到1987年聯賽盃決賽對阿仙奴前,利物浦在有魯殊入球後便從未敗陣,
這位出色的威爾斯射手,是80年代的射球機器,

說到6碼禁區內的起動與及出腳射門,魯殊可能比連尼加更快速。
這名偉大射手如非威爾斯國腳,定必可以在世界盃上大放異彩!

1987年曾轉會祖雲達斯的魯殊,一年後以轉會費280萬磅重返紅軍,並且與班尼斯與及比士利組成紅軍史上最出色的攻擊組合,
直至1996年魯殊再次離開球會,之後分別效力 列斯聯、威斯咸、悉尼奧林匹克(澳洲) ,掛靴後魯殊亦曾重返利物浦擔任前鋒訓練員一職。

資料來源 : 利網 、進攻足球

[ Last edited by 蛋蛋超人 on 2006-3-2 at 04:42 AM ]

four-la16/2/2006 09:02
主持: 「阿家明, 上半場魯殊未乜表現喎.」
家明: 「唔使擔心, 魯殊呢類入球機器, 就算全場八十九分鐘比後衛 mark到實, 但只要睇漏佢一次, 佢就可以搞掂你.」

1989年 FA Cup Final 後備入替個兩球:thumbup::thumbup:

蛋蛋超人16/2/2006 09:05
[quote] [u][b]four-la[/b]  在 2006-2-16 17:02 發表:[/u]

主持: 「阿家明, 上半場魯殊未乜表現喎.」
家明: 「唔使擔心, 魯殊呢類入球機器, 就算全場八十九分鐘比後衛 mark到實, 但只要睇漏佢一次, 佢就可以搞掂你.」

1989年 FA Cup Final 後備入替個兩球:thumbup::thumbup: [/quote]

係呀,好多時佢都好似唔見?髐H咁,
一見到佢果刻就係入波果刻啦:thumbup:

[ Last edited by 蛋蛋超人 on 2006-2-16 at 06:48 PM ]

丁常旺16/2/2006 13:26
If he is England,he 定必可以在世界盃上大放異彩!

Aged LFC fans16/2/2006 17:26
[quote] [u][b]丁常旺[/b]  在 2006-2-16 21:26 發表:[/u]

If he is England,he 定必可以在世界盃上大放異彩! [/quote]

不過當時英格蘭有連尼加
不過如果咁都可以多個選擇
兩個都如比士利咁夾

蛋蛋超人16/2/2006 17:28
[quote] [u][b]Aged LFC fans[/b]  在 2006-2-17 01:26 發表:[/u]

[quote] [u][b]丁常旺[/b]  在 2006-2-16 21:26 發表:[/u]

If he is England,he 定必可以在世界盃上大放異彩! [/quote]

不過當時英格蘭有連尼加
兩個都如比士利咁夾 [/quote]

如果有魯殊+比士利的話,

班尼斯0係國家隊表現會唔會同球會一樣咁出色呢 ?

Aged LFC fans16/2/2006 18:08
[quote] [u][b]蛋蛋超人[/b]  在 2006-2-17 01:28 發表:[/u]

[quote] [u][b]Aged LFC fans[/b]  在 2006-2-17 01:26 發表:[/u]

不過當時英格蘭有連尼加

班尼斯0係國家隊表現會唔會同球會一樣咁出色呢 ? [/quote]

我相信會:hehe

丁常旺16/2/2006 22:34
[quote] [u][b]蛋蛋超人[/b]  在 2006-2-17 01:28 AM 發表:[/u]

不過當時英格蘭有連尼加

班尼斯0係國家隊表現會唔會同球會一樣咁出色呢 ? [/quote]

I believe 會~

four-la17/2/2006 01:37
[quote] [u][b]蛋蛋超人[/b]  在 2006-2-17 01:28 AM 發表:[/u]

不過當時英格蘭有連尼加

如果英倫三島肯合併出一隊, 八十年代大不列顛國家隊, 應該有利物浦大半隊球員.

JB17/2/2006 02:04
[quote] [u][b]Aged LFC fans[/b]  在 2006-2-17 02:08 發表:[/u]

[quote] [u][b]蛋蛋超人[/b]  在 2006-2-17 01:28 發表:[/u]

不過當時英格蘭有連尼加

我相信會:hehe [/quote]

又未必會,始終當年國家隊的踢法太英式了!我覺得連尼加同魯殊o既實力同踢法都極接近。我始終覺得問題不在班尼斯身上,應該係整體陣式同踢法的問題,局限o左班尼斯的表現。

anyway,d 人成日話班尼斯o係國家隊踢得唔好,真係咁唔好的話,點可能有成 79頂 cap 帽?仲要係當年左中場起碼仲有杜里高同賀治等人選。而班尼斯亦絕少在比賽中途被換走,不是已說明一切嗎?

barosliverpool20/2/2006 09:56
我一直都唔明
点解路殊、班尼斯呢班人横扫欧洲
却无人获得过欧洲足球先生

Aged LFC fans21/2/2006 06:05
[quote] [u][b]barosliverpool[/b]  在 2006-2-20 17:56 發表:[/u]

我一直都唔明
却无人获得过欧洲足球先生 [/quote]

好簡單...因為佢地在國家隊冇冇成就

蛋蛋超人23/2/2006 15:29
[quote] [u][b]Aged LFC fans[/b]  在 2006-2-21 14:05 發表:[/u]

[quote] [u][b]barosliverpool[/b]  在 2006-2-20 17:56 發表:[/u]

我一直都唔明

好簡單...因為佢地在國家隊冇冇成就 [/quote]

再加上禁打歐洲賽事亦係主因:(

稀脾阿24/2/2006 02:38
RUSH~~絕對仲係利記到目前為止最No. one 既入球機器

8謝拉特824/2/2006 02:48
[quote] [u][b]稀脾阿[/b]  在 2006-2-24 10:38 AM 發表:[/u]

RUSH~~絕對仲係利記到目前為止最No. one 既入球機器 [/quote]

講得岩∼

barosliverpool22/3/2006 03:26
[quote] [u][b]蛋蛋超人[/b]  在 2006-2-23 11:29 PM 發表:[/u]

[quote] [u][b]Aged LFC fans[/b]  在 2006-2-21 14:05 發表:[/u]

我一直都唔明

好簡單...因為佢地在國家隊冇冇成就 [/quote]

再加上禁打歐洲賽事亦係主因:( [/quote]

佢地真系無冕之王

hk9332674822/3/2006 13:58
仲有韋倫的助攻   魯殊先有這樣高的入球量

poso9929/3/2006 11:11
佢係咪威爾斯人???????

MACARENA29/3/2006 11:38
[quote] [u][b]poso99[/b]  在 2006-3-29 19:11 發表:[/u]

佢係咪威爾斯人??????? [/quote]

樓主篇嘢己經有講啦
諗起佢以前既入球觸覺,而家就.........

查看完整版本: 昔日紅軍之入球機器