利迷論壇 » 昔日紅軍 » 昔日紅軍之球場鐵漢

頁: [1]

蛋蛋超人16/2/2006 11:17
昔日紅軍之球場鐵漢

80年代除了一眾技術了得的球星之外,亦有多位無名英雄在默默耕耘,絕對係球隊不可或缺的成員,其中一員就是中場鐵漢 ...

[img]http://hk.wrs.yahoo.com/_ylt=A8tU33RMwBRIcPcA7T..ygt./SIG=12errghp8/EXP=1209405900/**http%3A//www.irelandshirts.com/liverpool/images/mcmahon4.jpg[/img]

[b]
Steve McMahon 麥馬漢[/b]

1961年8月20日 出生於利物浦的麥馬漢,成名於阿士東維拉 ,

1985年9月以轉會費35萬磅加盟利物浦,代替李森美(Sammy Lee) 擔任中場位置,
他為紅軍上陣264次 ,射入49球 。

麥馬漢攔截出色,有打不死的精神,
成為防線上的第一度屏障,他亦是現時隊長謝拉特的童年偶像,

如非與笠臣(Bryan Robson) 同年代,麥馬漢應得到更多的國家隊上陣機會,
他最終只能為英格蘭 國家A隊上陣17次 。

1991年桑拿士(Graeme Souness)放走他是紅軍衰落的其中一個致命傷 !

離隊後他分別效力過 曼城、史雲頓、黑池 ,及後亦成為黑池領隊

資料來源 : 利網、進攻足球

[ Last edited by 蛋蛋超人 on 2006-3-2 at 04:38 AM ]

CURRY16/2/2006 11:51
中場發電機,攔截硬淨,重炮遠射,滿場飛同打不死精神就=麥馬漢!:thumbup:
最令我深刻係88年主場對阿仙奴,果0下衝咗出場邊都仲可以返轉頭搶返個波繼而助攻比隊友入波,充分表現出佢果種永不放棄同打不死精神,果刻真係睇到好鬼high!:jump有睇過0既版友唔知有無印象呢?

[ Last edited by CURRY on 2006-2-16 at 07:53 PM ]

丁常旺16/2/2006 13:24
[quote] [u][b]CURRY[/b]  在 2006-2-16 07:51 PM 發表:[/u]

中場發電機,攔截硬淨,重炮遠射,滿場飛同打不死精神就=麥馬漢!:thumbup:
最令我深刻係88年主場對阿仙奴,果0下衝咗出場邊都仲可以返轉頭搶返個波繼而助攻比隊友入波,充分表現出佢果種永不放棄同打不死精神,果刻真係睇到好鬼high!:jump有睇過0既版友唔知有無印象呢? [/quote]

主場 win 阿仙奴??

Aged LFC fans16/2/2006 15:48
[quote] [u][b]丁常旺[/b]  在 2006-2-16 21:24 發表:[/u]

[quote] [u][b]CURRY[/b]  在 2006-2-16 07:51 PM 發表:[/u]

最令我深刻係88年主場對阿仙奴,果0下衝咗出場邊都仲可以返轉頭搶返個波繼而助攻比隊友入波,充分表現出佢果種永不放棄同打不死精神,果刻真係睇到好鬼high!:jump有睇過0既版友唔知有無印象呢? [/quote]

主場 win 阿仙奴?? [/quote]

呢球仲歷歷在目:luf:thumbup:

JB17/2/2006 02:11
謝拉特的踢法同鬥志真係同麥馬漢好似!

阿舜17/2/2006 03:05
謝拉特初出道果陣都有人話過佢係新麥馬漢

麥馬漢係有種全場奔跑搶波既精神
好既野大家講多,講少少其他既記憶
1) 有場利記V熱剌,有球波係麥馬漢同加斯居尼搶波中,麥馬漢一爭打中左加斯居尼個鼻,即場流鼻血流到收唔到果隻
2) 有場唔記得對邊隊,隊友(好似係班尼斯)送個地波去遠柱,麥馬漢飛埋去埋門,係離門半碼射中個波.......中柱唔入....:spin2

eversun17/2/2006 04:23
麥馬漢與韋倫合作之中埸簡直絕配 ,現在謝拉特與艾朗素之配我覺得只有他們的8成威力 

笑問天18/2/2006 03:42
[quote] [u][b]CURRY[/b]  在 2006-2-16 11:51 發表:[/u]

我都係呢場波後好鐘意麥馬漢, 好值得現今球員借鏡

丁常旺21/2/2006 22:36
[quote] [u][b]JB[/b]  在 2006-2-17 10:11 AM 發表:[/u]

謝拉特的踢法同鬥志真係同麥馬漢好似! [/quote]

yes!

CURRY14/8/2006 07:24

去片啦(3分36秒):thumbup:
[url]http://www.youtube.com/watch?v=_0ARmJn2Xjc[/url]

永不言敗14/8/2006 12:19
麥馬漢好勁牙!!!
最衰遲出世...

CURRY15/8/2006 10:09
[quote] [u][b]永不言敗[/b]  在 2006-8-14 08:19 PM 發表:[/u]

麥馬漢好勁牙!!!
最衰遲出世... [/quote]

呵呵勁呢:thumbup:
遺憾係佢0係利記日子不是太長.....:XD

justinmo25/8/2006 15:13
wow.........1985 i don't know where am i
it's too far ago

Villa_Gerrard29/10/2006 15:27
[quote]原文章由 [i]阿舜[/i] 於 2006-2-17 11:05 發表
謝拉特初出道果陣都有人話過佢係新麥馬漢

麥馬漢係有種全場奔跑搶波既精神
好既野大家講多,講少少其他既記憶
1) 有場利記V熱剌,有球波係麥馬漢同加斯居尼搶波中,麥馬漢一爭打中左加斯居尼個鼻,即場流鼻血流到 ... [/quote]
我都覺佢好搏..

查看完整版本: 昔日紅軍之球場鐵漢