利迷論壇 » 昔日紅軍 » 芬蘭第一冰刀!

頁: [1]

愛因斯坦19/2/2006 09:21
芬蘭第一冰刀!

今期足球周刊有講芬蘭第一冰刀: 列馬倫,有D野想同大家分享:

1. 如果列馬倫在2月18日對日本友賽有出場,就係芬蘭史上國際賽出場最多球員,共101場。(吾知佢尋日有無出場呢?)

2. 當年雲高爾執教阿積士,對列馬倫有極高度評價: 珜o個年輕人 (about 18 yrs old) 必須為阿積士踢波,他是個為433而生的球員。

3. 列馬倫係一個好有鬥心既球員。 雲高爾 : (有次列馬倫頭鎚爭頂中被撞破了額頭。) 他捂著額頭向邊線招手,我以為他是要我換他下場,但實際上他是問醫生要繃帶。而在此後的20分鍾內,他連入兩球。

4. 列馬倫目前在兩個目標:1) 打破希爾姆的紀錄(即point 1 above); 2) 成為一名成功的教練。佢對國家好有心 : 狾p果說我作為球員未能幫助芬蘭足球實現突破,那麼我希望能用執教的方法進行彌補。

5. 有時列馬倫都幾幽默架: 珝穔M我可不希望成為雲高爾式的教練,我在他手下幹了那麼多年,從來沒見他笑過。 好懷念佢既燦爛笑容呀!

我一直都想列馬倫在利記踢球,除左巴治奧之外,佢係我第二個非常欣賞既有腳法既key player。我真係吾明當年老侯點解吾肯俾機會佢?(我最吾like老侯就係佢賣走科拿同列馬倫)

當我發夢,如果利記有當弗既列馬倫,科拿,摩連,配合而家既中後場人腳,在賓sir領導下,就係我既利記dream team!

期待列馬倫做芬蘭國家隊教練的一天!!

列馬倫個人資料:
出生:1971/ 2/ 20 (原來聽日生日,Happy Birthday!!!)
身高:182cm/ 體重:83kg
國家隊出場100次進25球
主要榮譽:
歐聯冠軍1次 (1995)
足協杯冠軍1次 (2001)
超級杯冠軍 2次 (1995, 2001)
豐田杯冠軍 1次 (1995)
荷甲冠軍 5次 (1994, 1995, 1996, 1998, 2004)
荷蘭杯冠軍 2次 (1993, 1998)
英格蘭足總杯冠軍 1次 (2001)
英格蘭聯賽杯冠軍 1次 (2001)
芬蘭杯冠軍 2次 (1991, 1992)
球會經歷:
1987-1990 拉迪 (入球86/ 出場28)
1990-1991 赫爾辛基HJK (16/ 27)
1991-1992 TP47(7/ 18)
1992-1998 阿積士 (96/ 179)
1999-2000 巴塞隆拿 (3/ 21)
2000-2002 利物浦 (5/ 26)
2002-2004 阿積士 (5/ 20)
2004          拉迪 (3/ 11)
2004-2005 羅斯托克 (1/ 13)
2005-2006 馬模 (1/ 2)

Thanks Sharing.

[ Last edited by 愛因斯坦 on 2006-2-19 at 05:25 PM ]

~!輝!~19/2/2006 11:10
列馬倫我唔會忘記~~

CURRY19/2/2006 11:37
有heart0既球員列馬倫,值得欣賞!:thumbup:
祝你生日快樂!:luf

竹本19/2/2006 14:46
唔好淨係記得賣走佢
買佢番黎o既咪又係老侯

冇老侯,可能你冇機會見到有列馬倫在陣o既利記

丁常旺19/2/2006 22:41
Happy Birthday ar!列馬倫~

four-la20/2/2006 01:31
[quote] [u][b]愛因斯坦[/b]  在 2006-2-19 05:21 PM 發表:[/u]

[b]佢係我第二個非常欣賞既有腳法既key player。我真係吾明當年老侯點解吾肯俾機會佢?[/b]

2. 當年雲高爾執教阿積士,對列馬倫有極高度評價: 這個年輕人 (about 18 yrs old) 必須為阿積士踢波,他是個為433而生的球員。

[/quote]

列馬倫的最佳位置, 根本就不存在於侯利亞擅長的穩守突擊陣式中. :borg
當時知道列馬倫加盟, 開心程度僅次於科拿回歸, 奈何!:(

愛因斯坦20/2/2006 06:06
[quote] [u][b]竹本[/b]  在 2006-2-19 10:46 PM 發表:[/u]

唔好淨係記得賣走佢
買佢番黎o既咪又係老侯

冇老侯,可能你冇機會見到有列馬倫在陣o既利記 [/quote]

thanks correction.

咁點解老侯買佢番黎又吾多用佢呢?

不過算啦, 都過左去lor...

MACARENA20/2/2006 06:46
開頭知道佢返嚟真係開心死啦
係老候冇進攻中場呢個角色害死佢啫

black_cct20/2/2006 10:25
我都好欣賞佢!!!

不得不提佢係芬蘭史上第一位得到"全國最佳運動員"的足球員

因為足球並非芬蘭的傳統強項,而以往得此獎的都是國內傳統強項的世界級運動員,如:冰上項目,越野賽車,一級方程式賽車......

對芬蘭足球員來說得此獎係難上加難,所以有極光榮意義:thumbup::thumbup:

*peterwong*6/3/2006 09:02
we can't forget..

tomhui_19911238/3/2006 12:29
如果而家仲係到ge話
紅軍一定仲勁

Michael3710/3/2006 11:47
拉迪 (入球86/ 出場28
一場入三球!!??:o

查看完整版本: 芬蘭第一冰刀!