利迷論壇 » 昔日紅軍 » 親 情 大 過 天   占 士 老 樸 揭 新 頁

頁: [1]

letissier4/11/2006 04:27
親 情 大 過 天   占 士 老 樸 揭 新 頁

呢幾年佢都經歷好多事呀∼
轉過幾次會
又離過婚

今季暫時一改神經刀作風
忡好穩陣
睇o黎都仲可以踢多兩三年

[b]Saturday Plus : 親 情 大 過 天   占 士 老 樸 揭 新 頁[/b]

出 道 時 與 麥 馬 拿 文 、 列 納 和 科 拿 一 起 被 冠 以 「 Spice boys 」 ( 辣 仔 ) 的 占 士 , 就 是 與 別 不 同 , 前 者 早 已 豹 隱 , 後 者 重 返 母 會 當 褪 色 後 備 , 惟 獨 占 士 未 見 時 間 洗 禮 。 占 士 今 季 突 加 盟 樸 茨 茅 夫 , 旁 人 意 外 , 但 他 卻 找 到 重 嘗 高  滋 味 的 機 會 。
文 : 阿 呢 斯 奧 、 青 蛙 仔
家 庭 篇 : 住 近 倫 敦 見 子 女

空 穴 來 風 , 今 季 超 聯 將 近 開 「 咧 」 , 占 士 霍 然 從 曼 城 轉 投 去 季 僅 護 級 成 功 的 樸 茨 茅 夫 , 原 因 並 非 前 主 讓 他 不 快 , 而 是 全 因 兩 個 都 市 人 早 已 遺 忘 的 字 ─ ─ 家 庭 。 獲 悉 占 士 要 求 轉 會 後 , 曼 城 領 隊 皮 亞 斯 坦 言 其 理 由 無 可 拒 絕 : 「 占 士 離 去 的 時 間 的 確 不 理 想 , 他 在 開 季 前 兩 周 才 離 開 , 但 他 希 望 多 陪 伴 家 人 的 理 由 , 想 與 孩 子 住 得 更 近 ,  我 無 法 辯 駁 。 」
與 前 妻 Tanya 離 婚 後 , 占 士 需 付 出 300 萬 鎊 ( 約 4,400 萬 港 元 ) 贍 養 費 , 令 他 財 政 一 度 出 現 困 難 , 而 Tanya 亦 曾 向 傳 媒 表 示 前 夫 險 些 因 該 筆 龐 大 費 用 而 宣 布 破 產 。 經 歷 了 人 生 交 叉 點 , 占 士 學 懂 珍 惜 眼 前 人 , 並 視 4 名 子 女 為 瑰 寶 , 故 此 , 占 士 為 了 靠 近 未 婚 妻 和 兒 女 居 住 的 倫 敦 , 特 意 加 盟 位 於 普 茨 茅 斯 的 球 會 樸 茨 茅 夫 , 顧 家 男 人 形 象 原 形 畢 露 , 他 謂 : 「 我 沒 有 很 多 朋 友 , 足 球 亦 只 是 人 生 其 中 一 站 , 所 以 家 庭 對 我 很 重 要 。 」
嗜 好 篇 : 美 式 足 球 忠 實 擁 躉

除 了 足 球 外 , 個 性 敢 愛 敢 做 的 占 士 , 曾 透 露 孩 童 時 已 對 美 式 足 球  迷 , 並 於 04 年 季 尾 以 英 軍 國 家 隊 首 席 門 將 身 份 , 獲 邀 參 與 美 式 足 球 隊 邁 阿 密 海 豚 的 訓 練 營 , 當 時 一 度 有 傳 占 士 可 能 仿 效 「 NBA 波 神 」 米 高 佐 敦 , 急 流 勇 退 , 棄 「 英 」 投 「 美 」 , 當 時 他 直 言 : 「 我 在 80 年 代 開 始 , 與 眾 多 英 國 人 一 樣 迷 上 美 式 足 球 , 我 是 芝 加 哥 熊 人 的 忠 實 球 迷 。 」
然 而 , 占 士 不 久 就 明 瞭 興 趣 與 現 實 的 差 別 , 他 有 點 無 奈 道 : 「 自 己 體 格 跟 一 般 美 式 足 球 員 相 比 , 簡 直 螳 臂 當 車 , 218 磅 的 我 對 美 式 足 球 員 來 說 , 根 本 不 算 一 回 事 ; 在 這  許 多 人 都 超 過 300 磅 。 」 占 士 以 其 把 關 技 術 帶 到 美 式 足 球 , 其 接 球 技 術 曾 令 海 豚 主  練 印 象 深 刻 , 但 他 樂 於 接 受 現 實 : 「 可 是 , 兩 種 運 動 的 技 術 其 實 截 然 不 同 , 美 式 足 球 比 我 想 像 難 得 多 。 」
慈 善 篇 : 致 力 預 防 愛 滋 病

也 許 , 大 家 會 認 為 占 士 樣 子 兇 兇 的 , 而 對 他 產 生 誤 解 ; 惟 他 不 只 是 顧 家 男 人 和 美 式 足 球 愛 好 者 , 也 是 一 名 善 長 仁 翁 。 05 年 , 占 士 與 里 奧 費  南 、 加 利 尼 維 利 一 起 出 席 在 非 洲 國 家 馬 拉 威 的 慈 善 活 動 , 冀 此 喚 醒 當 地 人 對 愛 滋 病 的 防 範 。 占 士 憶 述 : 「 當 時 英 足 總 行 政 總 裁 致 電 給 我 , 雖 然 我 不 知 道 詳 細 情 況 , 亦 不 知 會 遇 到 甚 麼 狀 況 , 但 我 斬 釘 截 鐵 地 答 應 『 ok , 無 問 題 』 。 」
馬 拉 威 這 名 不 見 經 傳 的 非 洲 國 家 , 逾 14% 的 人 口 是 愛 滋 病 帶 菌 者 , 那 次 親 善 探 訪  占 士 感 觸 良 多 , 所 以 回 國 後 他 決 意 斥 資 創 辦 了 「 大 衞 占 士 慈 善 基 金 」 ( The David James Foundation ) , 用 意 幫 助 當 地 人 擺 脫 厄 運 。 他 說 : 「 愛 滋 病 的 確 很 難 對 付 , 因 為 帶 菌 者 的 外 表 跟 普 通 人 沒 有 分 別 ; 我 知 道 憑 個 人 能 力 是 無 法 改 變 甚 麼 , 我 走 出 來 跟 病 人 溝 通 , 求 出 點 力 。 」
占 士 基 金 網 址 : [url]http://www.davidjamesfoundation.org.uk/[/url]

[b]「 神 經 刀 」 不 堪 壓 力[/b]

英 格 蘭 門 將 位 置 自 66 年 起 , 一 直 不 愁 接 班 人 , 賓 士 、 施 路 頓 、 施 文 , 之 後 卻 是 … … 占 士 ! 球 迷 普 遍 都 質 疑 占 士 繼 承 英 格 蘭 鋼 門 代 接 代 的 傳 統 。
89 年 , 占 士 以 屈 福 特 學 徒 球 員 身 份 被 提 升 上 一 隊 , 勇 戰 3 季 後 被 利 物 浦 領 隊 桑 拿 士 羅 致 ; 好 景 不 常 , 占 士 轉 會 後 僅 披 甲 11 場 失 了 20 球 後 , 1 號 門 將 地 位 頓 失 。 幸 而 一 朝 天 子 一 朝 臣 , 伊 雲 斯 轉 掌  鞭 後 , 占 士 重 獲 球 會 信 任 。 至 95 年 , 占 士 為 紅 軍 贏 得 聯 賽 盃 錦 標 , 也 是 個 人 至 今 唯 一 的 隊 際 重 要 獎 項 。
其 後 , 占 士 演 出 開 始 不 穩 , 有 說 緣 故 是 此 名 「 神 經 刀 」 不 堪 壓 力 , 有 說 因 他 沉 迷 電 視 遊 戲 導 致 比 賽 時 未 能 集 中 精 神 。 99 年 , 紅 軍 對 飄 忽 不 定 的 占 士 失 去 耐 性 , 購 入 了 荷 蘭 國 腳 門 將 韋 斯 達 維 特 , 把 他 流 放 至 維 拉 ; 輾 轉 再 獲 得 韋 斯 咸 垂 青 。 世 事 如 棋 , 占 士 轉 會 後 雖 演 出 穩 定 , 球 隊 卻 愈 踢 愈 沉 , 最 終 更 要 降 班 收 場 , 當 時 仍 然 是 國 家 隊 門 將 的 占 士 , 亦 有 情 有 義 氣 地 跟 球 隊 降 級 。
重 返 英 軍 處 之 泰 然

直 至 曼 城 以 200 萬 鎊 羅 致 年 屆 33 歲 的 占 士 , 才 得 以 重 回 頂 級 聯 賽 角 逐 ; 更  人 意 外 的 是 , 36 歲 的 他 竟 在 今 年 夏 天 獲 得 哈 利 列 納 歡 心 , 於 季 初 與 球 會 一 起 「 驚 嚇 」 超 聯 勁 旅 。
若 論 表 現 , 占 士 今 屆 的 演 出 的 確 值 得 重 返 國 家 隊 , 惟 他 淡 然 看 待 現 況 : 「 若 問 我 英 超 對 上 一 次 有 6 名 土 炮 門 將 在 球 會 任 正 選 , 我 都 答 不 到 你 , 而 麥 卡 倫 重 用 年 輕 人 也 是 為 國 家 隊 未 雨 綢 繆 吧 ! 」

vgJ9kea120024/11/2006 12:37
廿四孝老豆:thumbup:
加油呀占士

Villa_Gerrard9/11/2006 03:17
話哂佢都曾經係利物浦球員..
當然要支持下佢啦..

STEVIE仔''29/12/2006 22:15
估唔到佢咁好仔=]...雖然佢而經冇可能重返英軍...我都祝佢係老樸有第二春...

同埋以後唔好掛住打機喇XDD...

P.S.硬係覺得其實JAMES好有天份做世界級龍門...但係佢卻未能成名...有D可惜

阿平1/1/2007 19:29
[quote]原文章由 [i]STEVIE仔''[/i] 於 2006-12-30 06:15 AM 發表
估唔到佢咁好仔=]...雖然佢而經冇可能重返英軍...我都祝佢係老樸有第二春...

同埋以後唔好掛住打機喇XDD...

P.S.硬係覺得其實JAMES好有天份做世界級龍門...但係佢卻未能成名...有D可惜 [/quote]
佢果代可惜既球員實在太多, 首選列納同科拿
占士... 講天份係有既, 但打得唔好又真係佢既問題, 冇得怪人

orminghon3/1/2007 19:54
佢一直都係我最愛既利記龍門


查看完整版本: 親 情 大 過 天   占 士 老 樸 揭 新 頁


Powered by Discuz! Archiver 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.002545 second(s), 2 queries