利迷論壇 » 昔日紅軍 » 麥馬拿文助陣流浪

頁: 1 [2] 3

雞脾13/12/2006 04:31
[quote]原文章由 [i]ck1122[/i] 於 2006-12-13 12:17 發表

c兄, 點叫做清楚事實既全部?  等於請証明你沒有太太太公一樣 鬼辯,沒完沒了, 我只知道一個事實, 係球會係過程中, 損失極大, 最大得益者係老麥, 小弟從申, 小弟並不仇恨老麥, 但講到尊重嘛, 真係掛在美查之外而 ... [/quote]

我只不過係想知道我邊返說話令你覺得我強詞奪理而已
其實每個人心目中都有對唔同球員既喜惡
但如果只睇表面就下判斷又好似有D問題
咁當然你亦可以話我只聽科拿既片面之詞係唔恰當
但係我亦覺得科拿咁講個董事會
如果真係錯既, 董事會係唔係要澄清下呢

另外, 八卦一問, 你兩次都叫我C兄
究竟我真係你師兄定係點呢

fucheukho13/12/2006 04:44
其實當年老麥著起利記波衫係全心全意幫球隊比賽已值得尊重。

球員生涯短,所以向錢看,出國比賽,或者令自已技術更上一層樓都可以理解。

four-la13/12/2006 04:51
球員要求轉會或被賣走, 相信外界甚難了解背後真係原因
就連謝拉特於歐聯捧盃後接受訪問, 都親口話 "How can I leave?"
結果球會遲遲未聯絡他商討續約, 導致球迷怒燒他的球衣

提出此事並非要拉謝拉特落水, 只是要說明很多事情的來龍去脈, 局外人確是難以想像

如此痛恨老麥離隊, 其實亦證明了他對球隊的貢獻, 才會「愛的反面就是恨」, 對否?

ck112213/12/2006 04:57
[quote]原文章由 [i]雞脾[/i] 於 2006-12-12 12:06 發表

未清楚事實既全部
就妄下判斷, 可悲可悲!!! [/quote]

c兄:

小弟事實上無睇過科拿自傳, 但雖然事過景遷, 當年老麥話會續約拖到最後自由轉會, 仲歷歷在目, 呢種係鬼計, 最後佢亦求仁得仁, 係最大得益者.
無理由仲要受害者出黎澄清, 而且, 又何必咁醜陋呢, 唔能夠因夠科拿一句說話,會改變小弟既睇法, 以財迷心竅既叛徒來形容, 可能有d過火, 但判斷並無錯.  

ps.年紀當然係小弟大, 叫c兄係尊重而已, 小弟係向來尊重利迷, 只會係其他網站玩鬼辯.

oktung13/12/2006 06:41
[quote]原文章由 [i]ckyderek[/i] 於 2006-12-12 23:54 發表

當年他不但偏了利記, 他連全部有心的利迷都偏了.
比我講, 還會過份點.

只要有錢的地方, 老麥都會去. 如果澳門有聯賽只有價錢合, 他都會去. [/quote]

我諗以Macca現今的身家, 成世都洗唔完, 而且, 佢要踢, 我諗早一, 兩年不用那麼早便退休, 重有大把人請.
我重申, 佢頭兩年在皇馬, 係成功既, 唔係一般人所講坐足四年
到Figo, Zidane, Ronald 黎到, 先叫做冇左正選, 一來, 失正選俾世界足球先生, 冇說話好講, 二來, 後備球員點解有罪? 點解個個後備球員唔踩, 只鍾意踩佢, 傳媒威力, 真係大.
當年球會也曾說, Macca 年紀較Fowler大, 較熱衷出外一試自己能力, 故留Fowler 較留 Macca 容易, 而且, 將心比心, 球員都是人, 將薪金作為其一考慮之列, 有何問題?
打個比喻, 依家有全球其中一間最大公司賞識你, 用兩倍人工請你, 簽約四年, 你會點?
經過Gerrard 事件, 甚至Gerrard 曾公開表示著急想簽約, 但球會仍是差點觸礁, 便可知道, 球會的手法, 未必只是簽個字那麼簡單, 個中的互相角力, 外人真係唔知道. 而球迷, 總會怪罪於球員, 而不是球會, 因為球會內部, 球迷全不知情
Anyway, Macca 對利記的貢獻, 打波場場有貨賣, 為利記吸納球迷之眾, 已不用再懷疑了

利記隊長13/12/2006 06:43
回覆 #2 kenny114 的文章

人望高處我覺得無問題
怪就怪利記挽留唔到佢

ck112213/12/2006 07:04
老麥出道, 有邊個利迷唔鍚佢, 唔喜歡佢, 唔當佢係偶像? 利迷當中當然包括我,  但這不是轉會的問題, 問題係在於出爾反爾,  有計畫地要自由轉會, 己經係誠信既問題.

kenny11413/12/2006 07:21
[quote]原文章由 [i]ronald[/i] 於 2006-12-13 03:56 發表
2. 於 使 用 利 迷 論 壇 時 , 閣 下 同 意 不 違 反 以 下 條 款 :

傳 達 任 何 不 合 法 性 、 威 脅 性 、 咒 罵 性 、 粗 俗 、 人 身 攻 擊 、 侵 犯 別 人 私 隱 、 宗 教 及 種族 歧 視 或 任 何 偏 ....
To Kenny 114
你引用一些未經証實的消息去評論事件已不太恰當 .. 而你 d post 個別字眼也違反了以上條款
希望閣下留意用詞 ... 謝謝... [/quote]

想不到一句「財迷心竅的貪婪叛徒」會引來如此風波!

如果閣下認為這9個字都算是違反了「咒薨吽v,「粗俗」「人身攻擊」的條款,我願意收回上述字眼的描述!

至於謂小弟「引用一些未經證實的消息去評論事件巳不太恰當」,則想請教如何去「證實消息」呢?證實消息應根據什麼證據才被視為消息巳被證實呢?是否要待開聽證會綜合各方證據後才能評論?

如果依閣下的邏輯,以後有關球員轉會消息要一律禁止評論,因為未到簽約都不算證據!而早前所有有關DIC收購利物浦的Posts都違反了條款,因為早在球會證實消息之前,大家巳在熱烈評論!但為何閣下當時又不發警告作出勸喻呢?(如果閣下像現在這樣果斷行動,小弟居安思危,也不會引起這場風波!)

小弟不才,認為言論自由是一個成功論壇的基本重要因素!無論消息扆陛A大家自會分析,挐z是愈辯愈明的!如果討論一些事件,要必須先行證實才能Post出來,這是否合理?是否有點矯枉過正呢?

kenny11413/12/2006 08:13
[quote]原文章由 [i]ck1122[/i] 於 2006-12-13 15:04 發表
老麥出道, 有邊個利迷唔鍚佢, 唔喜歡佢, 唔當佢係偶像? 利迷當中當然包括我,  但這不是轉會的問題, 問題係在於出爾反爾,  有計畫地要自由轉會, 己經係誠信既問題. [/quote]

ck1122兄,算了吧!有時雖然是黑白分明的事情,但因觀點與角度的不同,都可以有偏差的!

從來不反對人望高處,但你不飲水思源,機關算盡去巧取,還把自己當作是迫不得巳的,這才叫人痛心疾首!

衣由川市13/12/2006 09:21
嘩~都過左咁多年啦
駛唔駛呀???佢又冇搞到利物浦沉淪.........唔見錢姐

king_kenny13/12/2006 09:24
老麥走左咁耐, 每隔一兩年就有兩班人係呢個forum爭論佢係唔係叛徒. 証明老麥未走之前係幾咁受利迷愛戴. 我唸呢個forum 最後一次既老麥爭論就係老麥百年歸老個日. 唔知我死左未呢?

我係反老麥既, 都有幾個Point.

1. 每一個利迷都唔想佢走, Board更加唔想, 因為佢一走, 利記一個仙都冇. 結果比埋隊長佢做......但最後佢都走左, 佢成為歷史上第一個60000磅周薪既球員. 原因唔係因為佢係球王, 只係因為佢背叛左培育佢既母會, free transfer轉左去比到最多人工佢既球會. 咁樣同偷, 同搶有乜分別? 有人成日話人望高處, 如果佢正正經經1000萬磅轉會皇馬, 我會捉福佢. 但係用呃呃騙騙既手法free transfer走, 就真係冇人夠佢賤.

2. 老麥free transfer, 令到利記冇左千幾萬, 如果利記用呢千幾萬買入d 當打既球員, 利記就唔洗沉多幾年. 可以話老麥free transfer令利記中興推後左幾年.

3. 足球員自傳呢d野當小說睇好啦, 我係麥記我會係自傳到寫, "我係真心愛利記, 我願意一世免費效力利記....可惜個board迫我走!" 科拿同佢咁老友, 緊係唔忍心利迷咁憎麥記.

4. 其實我唔明好多人要去說服有唔同唸法既人. 你鐘意麥記,覺得佢無問題係你既自由. 我憎死佢, 覺得佢係叛徒又係我既自由.

[[i] 本文章最後由 king_kenny 於 2006-12-13 17:28 編輯 [/i]]

JB13/12/2006 09:38
咁多位版友,夠了沒有?
再討論下去都係無結論的,就 此 完 結 好 嗎?

[[i] 本文章最後由 JB 於 2006-12-13 17:39 編輯 [/i]]

野蠻人13/12/2006 09:51
[quote]原文章由 [i]衣由川市[/i] 於 2006-12-13 17:21 發表
嘩~都過左咁多年啦
駛唔駛呀???佢又冇搞到利物浦沉淪.........唔見錢姐 [/quote]

我相信當年有睇波的都認同老麥有盡力替利物浦打波。
合約期間盡力作賽,已經係安守本份。
續不續約要你情我願,無責任要幫母會收轉會費。

所以老麥不算利記既偉大球員,但都吾係球會罪人,希望各位能尊重他人

P.S.老麥係利記既好出色球員

[[i] 本文章最後由 野蠻人 於 2006-12-13 17:59 編輯 [/i]]

ck112213/12/2006 10:20
[quote]原文章由 [i]野蠻人[/i] 於 2006-12-13 17:51 發表

我相信當年有睇波的都認同老麥有盡力替利物浦打波。
合約期間盡力作賽,已經係安守本份。
續不續約要你情我願,無責任要幫母會收轉會費。

所以老麥不算利記既偉大球員,但都吾係球會罪人,希望各位能尊重 ... [/quote]

唉.. 點解喜歡會將事非不分? 關鍵唔係續約, 而係續約前講清楚, 唔好講一套, 做一套.   

[quote]原文章由 [i]衣由川市[/i] 於 2006-12-13 17:21 發表
嘩~都過左咁多年啦
駛唔駛呀???佢又冇搞到利物浦沉淪.........唔見錢姐 [/quote]

呢句同比寶藥党呃既c奶講都岩喎.

真係越描越黑, 就此打住, 免傷和氣好嗎?

Keithxabi13/12/2006 10:22
[quote]原文章由 [i]kf1030[/i] 於 2006-12-12 08:51 發表
我知應該放係"昔日紅軍",放依度可以比多D人知道.請移玉步到

[url]http://www.lfc.org.hk/forum/viewthread.php?tid=52109&pid=2156899&page=1&extra=page%3D1#pid2156899[/url] [/quote]

It seems that he is not yet ready to play!

martin01ma13/12/2006 13:34
回覆 #54 ck1122 的文章

唉.. 點解喜歡會將事非不分? 關鍵唔係續約, 而係續約前講清楚, 唔好講一套, 做一套.
呢句同比寶藥党呃既c奶講都岩喎.

絕對支持老麥
講合約當與要秘密.你去拍賣會冇話比人聽想要休麼
藥党呃既c奶同老麥根本兩回事

ck112213/12/2006 14:01
[quote]原文章由 [i]martin01ma[/i] 於 2006-12-13 21:34 發表

絕對支持老麥
講合約當與要秘密.你去拍賣會冇話比人聽想要休麼
藥党呃既c奶同老麥根 ... [/quote]

係係係, 明白, 其實支持係唔須要理由, 無需夾硬寫d野, 除了支持外, 小弟愚昧, 唔知兄台想講乜.

fowler2313/12/2006 14:38
Heskey transfer form Leicester to Liverpool, all the Leicester fans still support him.
Sol Campbell transter from tot to arsenal, all of the tot fans hate him. Why?
As Macca case, i think it is same as sol campbell. He cheat fans and only looking for money.

ckyderek13/12/2006 14:53
[quote]原文章由 [i]ck1122[/i] 於 2006-12-13 15:04 發表
老麥出道, 有邊個利迷唔鍚佢, 唔喜歡佢, 唔當佢係偶像? 利迷當中當然包括我,  但這不是轉會的問題, 問題係在於出爾反爾,  有計畫地要自由轉會, 己經係誠信既問題. [/quote]

good:thumbup:

中 point . 其他人所言的事實或強詞奪理等等無謂說話, 我就不想回了.
當年又話留等由老伊開始談續約談到老侯. 有心利用利記高層不想把他掛牌這心理.
我最記得當年他自由身離開, 連主席都認自己犯了錯, 如今利記高層一直都想 owen 回來.
但從未說過想老麥回來, 可想而知. 當年的老麥, 比最 fit 時的 owen 在球隊來說更重要.

[[i] 本文章最後由 ckyderek 於 2006-12-13 23:14 編輯 [/i]]

ckyderek13/12/2006 15:04
[quote]原文章由 [i]ck1122[/i] 於 2006-12-13 22:01 發表

係係係, 明白, 其實支持係唔須要理由, 無需夾硬寫d野, 除了支持外, 小弟愚昧, 唔知兄台想講乜. [/quote]

正如有人說汪精衛為救中國人, 不想再有大屠殺才接受日軍建立國民政府.
更說沒有慈禧太后的控制政局, 清朝一早散了. 中國一早四分五裂.

以上的都可能是真的. 所以咩都有人講, 想得出就得, 還可當事實.

Clement哥13/12/2006 15:22
No one is bigger than the club. 大家有冇想到,利記從來都財技屎,如果唔係都唔會咁多球迷,個場咁細.呢飯野,就要學吓阿記.怪晒Macca,太見識小啦.

martin01ma13/12/2006 15:22
各位清高的利迷.

他日有一薪金多現在數倍的工作,也不要去做.

否則你們同老麥一樣是現在公司的叛徒

你們是否未轉過工?如轉過工資格說人是叛徒

ckyderek13/12/2006 15:25
[quote]原文章由 [i]martin01ma[/i] 於 2006-12-13 23:22 發表
各位清高的利迷.

你們是否未轉過工?如轉過工資格說人是叛徒 [/quote]

為何不去做, 只要交代得清清楚楚, 沒有說左走右. 我那怕光明正大地離開.

[[i] 本文章最後由 ckyderek 於 2006-12-13 23:27 編輯 [/i]]

martin01ma13/12/2006 15:26
各位清高的利迷.

你們是否未轉過工?如轉過工便沒資格說人是叛徒

ckyderek13/12/2006 15:27
[quote]原文章由 [i]martin01ma[/i] 於 2006-12-13 23:26 發表
各位清高的利迷.

你們是否未轉過工?如轉過工便沒資格說人是叛徒 [/quote]

請不要以偏概全吧!

ck112213/12/2006 15:27
[quote]原文章由 [i]martin01ma[/i] 於 2006-12-13 23:22 發表
各位清高的利迷.

你們是否未轉過工?如轉過工資格說人是叛徒 [/quote]

[quote]原文章由 [i]Clement哥[/i] 於 2006-12-13 23:22 發表
No one is bigger than the club. 大家有冇想到,利記從來都財技屎,如果唔係都唔會咁多球迷,個場咁細.呢飯野,就要學吓阿記.怪晒Macca,太見識小啦. [/quote]

兩位c兄:
真係放過我啦. 之前都講過唔係轉工而係誠信咯.

ckyderek13/12/2006 15:29
[quote]原文章由 [i]ck1122[/i] 於 2006-12-13 23:27 發表

兩位c兄:
真係放過我啦. 之前都講過唔係轉工而係誠信咯. [/quote]

借位. 這就叫借位. 你借唔借啊! 不過唔到你選擇.
位已被借了.

ckyderek13/12/2006 15:32
[quote]原文章由 [i]Clement哥[/i] 於 2006-12-13 23:22 發表
No one is bigger than the club. 大家有冇想到,利記從來都財技屎,如果唔係都唔會咁多球迷,個場咁細.呢飯野,就要學吓阿記.怪晒Macca,太見識小啦. [/quote]

其實你都說得對. 就是因為利記高層賴愛球員, 才會被人看中出手. 所以利記高層有很大責任. 所以他們自己都說有錯.
就是因為利記又想有人情味, 才會不停高入低出. 如果不是風光50年, 為何現在財力會如此.

利記仔13/12/2006 15:58
[quote]原文章由 [i]martin01ma[/i] 於 2006-12-13 23:26 發表
各位清高的利迷.

你們是否未轉過工?如轉過工便沒資格說人是叛徒 [/quote]

你完全唔理解人地既論點

orminghon13/12/2006 19:10
[quote]原文章由 [i]利記仔[/i] 於 2006-12-13 23:58 發表

你完全唔理解人地既論點 [/quote]

我最後再重申多次
其實好多挺麥既朋友都唔想再說服任何人
爭論過咁多次,信神信老麥既自然會信,唔信既亦都唔見得會變信
都費鬼時再拗

只不過,呢個topic最初好明顯係為老麥黎香港開心下,又唔關當年既恩恩怨怨事
點解有人一見到老麥個名就要無情情講一d難聽既說話出黎呢?
我覺得好無厘頭law
其實為乜野呢?係咪要以後都將老麥呢個term在全個論壇絶跡先開心呢?
對那些無事總愛興波作浪既人真係好反感

[[i] 本文章最後由 orminghon 於 2006-12-14 03:12 編輯 [/i]]

bci14/12/2006 01:14
[quote]原文章由 [i]orminghon[/i] 於 2006-12-14 03:10 發表

我最後再重申多次
其實好多挺麥既朋友都唔想再說服任何人
爭論過咁多次,信神信老麥既自然會信,唔信既亦都唔見得會變信
都費鬼時再拗

只不過,呢個topic最初好明顯係為老麥黎香港開心下,又唔關當年既恩恩 ... [/quote]

agree:thumbup:

JB14/12/2006 01:32
咁多位版友,夠了沒有?

ck112214/12/2006 01:41
回覆 #70 orminghon 的文章

c兄這個講法好似有點問題喎.

既然要開開心心(這個是兄台的開心),兄台又何必要用"興風作浪"呢個形容詞呢?  
當年發生咁既事, 呢個係利記不幸.
麥馬科雲兄既態度令小弟十分佩服,  
先係一個老麥迷既態度.

小弟並不仇恨老麥, (小女仲話會同我去睇下佢添, 小女正正係個死硬老麥迷呀陰公, fans要講理由咩?)
小弟作為一個利迷, 有責任對其他利迷講到當日既事情(正如六四), 同感受(你可以話我錯),
謊言講一百次唔會變成真話既原因係言論自由.  

恕小弟直言, 睇下d留言, 邏輯混亂, 質數極低(從來都無人覺得反感), 這種不問是非委過於人同和浠泥既風格不無關係.

[[i] 本文章最後由 ck1122 於 2006-12-14 09:45 編輯 [/i]]

four-la14/12/2006 02:25
[quote]原文章由 [i]ck1122[/i] 於 2006-12-14 09:41 AM 發表
小弟並不仇恨老麥, (小女仲話會同我去睇下佢添, 小女正正係個死硬老麥迷呀陰公, fans要講理由咩?)
小弟作為一個利迷, 有責任對其他利迷講到當日既事情(正如六四), 同感受(你可以話我錯),
謊言講一百次唔會變成真話既原因係言論自由.  [/quote]

外界肯定知道的事實, 只是麥馬拿文運用波士文條約, 免費從利物浦轉會到皇家馬德理
球會與球員為何不能續約, 真正原因可能只有兩者才明白, 甚至乎因誤會而錯失簽約良機, 就如上季謝拉特幾乎離隊一樣.
科拿自傳幫老友而不可盡信, 球會發放的消息又一定是事實之全部?

ck112214/12/2006 02:50
唉..呢個論點之前咪又講左囉, 希望c兄睇返以前留言啦.

以c兄既邏輯真係世上無是非啦, 呢種鬼辯中國人真係優而為之, 睇下今日既人講六四, 如出一轍
再辯落去, C兄唔係小弟, 你又怎知我唔了解個中內情呢? 呢種中學生辯論沒完沒了.
真係唔想再講啦c兄,

講到謝拉特事件,  小弟係利迷, 唔會主動提起, 但兄台講開, 又不如講下小弟既睇法,
最衰佢525講過"我點可以唔留"呢? 但佢無轉會, 姑且會原諒佢. 在小弟睇中其實謝拉特呢個係污點.

又假設最後謝拉特轉會成功呢?  小弟就唔會原諒佢啦.
又假設525輸左, 而謝拉特轉會 ? 小弟覺得佢轉會都可以接受
不如C兄又講下你既睇法,等小弟開下眼界丫.

JB14/12/2006 03:40
咁多位版友,夠了沒有?

four-la14/12/2006 03:44
個「師」係咪真係咁難打? 咁大篇留言都可以寫出來, 費解......

利物浦失去一位當打好球員, 亦不能得到一筆合理的轉會費, 身為球迷是非常失望.
未明白整件事的來龍去脈, 本人不會以「叛徒」來稱呼麥馬拿文. 係咁.

utopian14/12/2006 05:42
各位利迷唔好怪我多口又講兩句....有關老麥同隊長轉會背後o既故事我都係從隊長本自傳得知一二 --
老麥走有少少因為同當時新上場o既班sir唔係o甘夾...新人事新作風老麥唔係o甘適應...所以就走..

至於謝仔, 佢話其實當時佢一心都想續約, 但因為利記覺得佢(agent)出價高, 所以遲遲都唔同佢續約, 中間當然又有車仔介入...而同時又有傳言話利記想賣走謝仔套$$做班費...所以雙方糾纏o左好耐..

ck112214/12/2006 06:06
[quote]原文章由 [i]utopian[/i] 於 2006-12-14 13:42 發表
各位利迷唔好怪我多口又講兩句....有關老麥同隊長轉會背後o既故事我都係從隊長本自傳得知一二 --
老麥走有少少因為同當時新上場o既班sir唔係o甘夾...新人事新作風老麥唔係o甘適應...所以就走..

至於謝仔, 佢 ... [/quote]

師兄:(打c兄係因為懶, 如有冒犯勿怪)
自由轉會係令球會損失, 我地睇既係事實, 其餘既羅生門, 無人(包括當事人)可以講晒出黎, 不過, 以常識黎判斷, 老麥係有足夠時間同能力令事件發展改變,(睇下希斯基先續約, 再轉會, 佢永遠都係李斯特城既king) ,其餘, 藉口而已,  所以老麥絕對不是受害者.  就算謝拉特事件, 主角都係有自主榷, 否則又可以講:"球迷都要燒我件17號球衣, 我唔走又如何呢?"

唉.. 呢度情緒宣洩多過邏輯討論.  有時真係唔知呢度係歌迷會定球迷會(其實呢句至係小弟心痛既地方)  

就此打住如何.

[[i] 本文章最後由 ck1122 於 2006-12-14 14:13 編輯 [/i]]

kenny11414/12/2006 08:09
老麥走左咁耐, 每隔一兩年就有兩班人係呢個forum爭論佢係唔係叛徒. 証明老麥未走之前係幾咁受利迷愛戴. 我唸呢個forum 最後一次既老麥爭論就係老麥百年歸老個日. 唔知我死左未呢?

我係反老麥既, 都有幾個Point.

1. 每一個利迷都唔想佢走, Board更加唔想, 因為佢一走, 利記一個仙都冇. 結果比埋隊長佢做......但最後佢都走左, 佢成為歷史上第一個60000磅周薪既球員. 原因唔係因為佢係球王, 只係因為佢背叛左培育佢既母會, free transfer轉左去比到最多人工佢既球會. 咁樣同偷, 同搶有乜分別? 有人成日話人望高處, 如果佢正正經經1000萬磅轉會皇馬, 我會捉福佢. 但係用呃呃騙騙既手法free transfer走, 就真係冇人夠佢賤.

2. 老麥free transfer, 令到利記冇左千幾萬, 如果利記用呢千幾萬買入d 當打既球員, 利記就唔洗沉多幾年. 可以話老麥free transfer令利記中興推後左幾年.

3. 足球員自傳呢d野當小說睇好啦, 我係麥記我會係自傳到寫, "我係真心愛利記, 我願意一世免費效力利記....可惜個board迫我走!" 科拿同佢咁老友, 緊係唔忍心利迷咁憎麥記.

4. 其實我唔明好多人要去說服有唔同唸法既人. 你鐘意麥記,覺得佢無問題係你既自由. 我憎死佢, 覺得佢係叛徒又係我既自由.

[ 本文章最後由 king_kenny 於 2006-12-13 17:28 編輯 ]  

king_kenny兄,小弟欲語還休的,你的精彩文章巳代盡吐心聲!

這世界智愚並存,何須介懷,一笑置之吧!

查看完整版本: 麥馬拿文助陣流浪