利迷論壇 » 昔日紅軍 » 一位麥馬拿文Fans 的心聲

頁: [1]

mcmahoman16/12/2006 05:02
一位麥馬拿文Fans 的心聲

本人有幸成為八十年代末的紅軍球迷,但始終都是風光的少,沮喪的多.每次看見科拿和麥馬拿文製造的入球,尤其一腳踢死曼聯都會找到一點心靈安慰,所以對這兩位球員都會特別著緊. 

麥馬拿文事件都過去咗這麼多年,其實雙方都有錯,點可以張所有罪名推落麥馬拿文身上. 

記得麥馬拿文只是要求6萬鎊週薪,但董事局只願出5.5萬鎊週薪,不肯讓步.當時曼聯薪金上限是6.5萬鎊週薪,弄到這種田地,只怪董事局不能與時並進. 退一步,停一停,想一想,麥馬拿文事件我們都不是沒有得益.

1.首先,麥馬拿文是青訓出品,根本無真金白銀買回來.當然青訓都是錢,但麥馬拿文南征北討這麼多年,條數都算打平.你就當佢青訓失敗,Free Release走人好嗎?
2.無麥馬拿文事件可能收唔到Owen 個8Million, 因董事局吸取麥馬拿文的教訓,對付這些事情成熟不少.如果無麥馬拿文作先鋒,可能罵Owen的聲音會更多.
3.謝仔有十萬鎊週薪都可能由此而來,沒有昨天的麥馬拿文,就沒有今天的謝拉特.
4.你們眼紅的是皇馬的轉會費,放下他,你們已經沒有理由去攻擊麥馬拿文 

口口聲聲話“You’ll never walk alone”即是你不願意和麥馬拿文and Owen一齊行.利迷是有人情味的,每一個前紅軍成員(不是交惡的)回來Anfield, 我們都送上掌聲祝福他們明天會更好,而且感激他們為利物浦所作出的貢獻. 

讀書年代都有恨麥馬拿文的離開,但做事幾年明白到看東西要宏觀一點,不是個個好像拿鐵斯,舒利亞講心唔講金.不要用自己的尺,去量度他人標準,因為每人的標準都唔同,懂得欣賞別人,你的生活會快樂好多.穿起利物浦球衣的麥馬拿文已經付出100%努力為利物浦作賽,有一年他的上陣數字同James一樣,即是無缺席過,一個這麼好的球員,你們恨心加惡名在麥馬拿文身上嗎? 

你們不需要回覆,我自己講自己的心聲.對不起ck1122, 我自己顯醜.唔會再出同類post.

four-la16/12/2006 10:06
印象中老麥是第一位運用「波士文條約」, 免費轉會的當紅高薪球星
這件零轉會費的影響力頗大, 令各大球會處理重要球員續約事宜更審慎, 很多時尚有兩三年約, 已經主動提出續約加薪

[[i] 本文章最後由 four-la 於 2006-12-16 18:07 編輯 [/i]]

ckyderek16/12/2006 11:41
1.首先,麥馬拿文是青訓出品,根本無真金白銀買回來.當然青訓都是錢,但麥馬拿文南征北討這麼多年,條數都算打平.你就當佢青訓失敗,Free Release走人好嗎?
2.無麥馬拿文事件可能收唔到Owen 個8Million, 因董事局吸取麥馬拿文的教訓,對付這些事情成熟不少.如果無麥馬拿文作先鋒,可能罵Owen的聲音會更多.
3.謝仔有十萬鎊週薪都可能由此而來,沒有昨天的麥馬拿文,就沒有今天的謝拉特.
4.你們眼紅的是皇馬的轉會費,放下他,你們已經沒有理由去攻擊麥馬拿文
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. 首先, 一個女嬰出世衣服都沒有一件, 根本就一文不值, 當然養大都要錢, 但做返幾年野比過錢家人, 條數都算打平,造咩嫁女要收禮金,  你就當佢唔長進, 跟人走左好嗎?
2. 無林過雲事件, 大家女子坐的士就唔會咁少心,, 警方得到林過雲的敎訓, 對付這些事情成熟不少, 如果無林過雲作先鋒, 可能更多女子會出事.
3. 江澤民當時可以有咁大權力, 沒有當年蒋介石搬家台灣, 就沒有今天江澤民.
4. 你們眼紅的是特首有個大魚缸養魚, 放下他, 大家已經沒有理由去罵曾特首.

唔好罵我, 根本大家都是廢話一返, 用"果"去推"因". 以後再沒有 "因果"了, 全部都是 "果因"  ha ha 真是笑死人.

不要用自己的尺,去量度他人標準, 咩就係羅. 我量度跟你是有分別羅.

[[i] 本文章最後由 ckyderek 於 2006-12-16 19:56 編輯 [/i]]

利記仔16/12/2006 19:39
樓主的四大點,實在太過牽強,或者用歪理一大篇黎形容為更為適合
如果認為咁樣講係幫麥拿馬文,我相信係幫倒忙

雞脾16/12/2006 21:53
大家都無謂再爭拗d咩囉
佢係好係唔好
大家心裡面都唔會點變囉
鍾意佢既
就當時運高睇唔到d謾罵topic
相反的
亦當自己時運高睇唔到果d歌頌佢既topic吧啦
最後都係果句
喜歡的繼續喜歡
討厭的都是繼續討厭吧

YNWA
[img]http://www.liverpoolfc.tv/images4/100pwstk_22_mcmanaman_379_2.jpg[/img]

celtics3317/12/2006 03:28
我全心全意喜歡利物浦, 麥馬拿文, 奧雲, 及所有利物浦球員, 別人怎樣想, 其實並不重要, 哩個世界, 好多野, 唔係真係有把尺0係樹比大家去量, 去度, 誰是誰非, 0係唔同角度大家都可以有自己既論據, 只要自己睇得化少少, 其實, 別人怎樣評, 是不會影響到自己的.........

我地, 仍然係可以為自己既堅持, 而感到自豪的........

mcmahoman17/12/2006 09:15
須道一問點解這裡冇人話基維爾呢? 佢當年由列斯轉會利物浦的技量和奧雲差不多, 只不過好過麥馬拿文小小, 列斯有3.0 Million Pounds收番, 佢自己經理人公司袋在2.0 Million Pounds. 利物浦實際出5.0M. 我在這裡搜索很多文章, [u]從來沒有人話基維爾貪錢更加沒有人去同情班列斯球迷[/u].[b] 請問你們把量度麥馬拿文和奧雲的尺又去了那裡呢[/b]? 難道你們覺得3.0M已經給多了列斯嗎? 如果不是的話, 這樣是不是大美國主義: 只有自己可以擁有化學武器, 人地就唔可以擁有化學武器. 這又是什麼道理? 基維爾曾經被列斯認為是50 Millions 的球員

Reference: [url]http://soccernet.espn.go.com/players/profile?id=7808&cc=4716[/url]

阿ckyderek 大哥, 你都很支持基維爾wor…..
[url]http://www.lfc.org.hk/forum/viewthread.php?tid=37007&extra=&highlight=%B0%F2%BA%FB%BA%B8&page=2[/url]

[url]http://www.lfc.org.hk/forum/viewthread.php?tid=38873&extra=&highlight=%B0%F2%BA%FB%BA%B8&page=2[/url]

[url]http://www.lfc.org.hk/forum/viewthread.php?tid=177&highlight=%B0%F2%BA%FB%BA%B8###[/url]

利記仔, 你都有wor
[url]http://www.lfc.org.hk/forum/viewthread.php?tid=29823&highlight=%B0%F2%BA%FB%BA%B8[/url]

仲有好多................

[[i] 本文章最後由 mcmahoman 於 2006-12-17 18:24 編輯 [/i]]

ckyderek17/12/2006 10:34
第一 你去偏人家的錢來, 我那會怪你, 這個是自私很正常的. 但我絶對不覺得kewell 有偏 leeds 錢, 令自已週薪提升.
第二 kewell 的問題多得很, leeds 財政有問題, 球星要各散, 平賣不只 kewell 一人. 活基治過皇馬就平得很, 活基治當年應該貴過 kewell.
第三 轉會費收入後如何分配, 這個是 kewell 跟 leeds 合約的問題, 定合約時大家都說好了. 怪不得誰. 如果 kewell 玩野玩到 leeds 一元都收不到, kewell 的確不對.
         leeds 在轉會市場上無法平等地談判, 是 leeds 球會出了財政問題, 球員邦不上這個忙.
第四 kewell 是好但未到 owen級數 , 更比不上當年的 老麥. 利記出 5m 買 kewell , 好到咁, 你估無人出 6 m 嗎? 當年的kewell 身價過不到
       千萬,  除非油王亂出價.
第五  kewell 在轉會當時沒有做過一些令球會收少錢, 今自己週薪提升的小動作. 這個轉會價是 leeds 自己無談判能力吧了.

其實你都不像其他. 在你出post 時已說明老麥當年轉會是有問題, 只是叫我放下或忘記, 不像其他黑是利記高層的黑, 白是老麥被迫地白.

你己很不錯了.

請問你們把量度麥馬拿文和奧雲的尺又去了那裡呢? 另外我沒說過 owen 轉會的問題令我不尊敬他,
每一個喜歡利記的人, 應該沒有一個會不喜歡老麥, 只是他轉會時做的行為, 令我不再尊敬他.
所以我會說出當年老麥的事, 希望新來的人喜歡利記的人, 可以一樣喜歡老麥, 但可應該了解老麥當年發生過的一件重要事.

基維爾曾經被列斯認為是50 Millions 的球員==> 今天的謝拉特和朗拿 都無這個價,你要明白kewell 不是歐盟球員, 以前出賽對非歐盟球員還有很多限制.
你問下now, 下年now 應該值多少錢月費. 照數計最少500元以上, 但最後now 能收多少, 如果我比少過$500 now. 咁我咩要連自己都憎. 不會吧!

如果不是的話, 這樣是不是大美國主義: 只有自己可以擁有化學武器, 人地就唔可以擁有化學武器. 這又是什麼道理?
這個用來比喻 kewell 的事不大合, 利記沒有只可自己買, 不可給其他球會買 kewell, 如果是這樣就合你所說.
如果要比喻就應該說當年割讓香港, 清朝沒有能力談判, 英國佬在不平等的情況下得到很大的利益.
唔通你話香港人衰, 令到清朝要割讓香港.這樣香港人是否偏了清朝的地給英國佬.
如是這樣 香港人就很無奈了.

[[i] 本文章最後由 ckyderek 於 2006-12-17 19:01 編輯 [/i]]

利記仔17/12/2006 11:28
[quote]原文章由 [i]mcmahoman[/i] 於 2006-12-17 17:15 發表
須道一問點解這裡冇人話基維爾呢? 佢當年由列斯轉會利物浦的技量和奧雲差不多, 只不過好過麥馬拿文小小, 列斯有3.0 Million Pounds收番, 佢自己經理人公司袋在2.0 Million Pounds. 利物浦實際出5.0M. 我在這裡搜索 ... [/quote]

你一而再,再而三,口講就話唔想挑起筆戰
但係就一路都不斷自己就係咁追住黎話人,不過又叫人唔好回你,唔好話你,我想問呢的係乜野道理?

而家仲專登想揾出舊文章抽人後腳,大家可以評評理,呢的行為係唔係同你一直所講既和平氣氛所吻合?

再者,麥馬拿文事件,奧雲事件,基維爾事件,難道是一樣的話嗎?

奧雲,利物浦賣得八百萬磅價錢,呢個好明顯係低於市價,因為仲有只有半年合約,但點不幸都仲有八百萬磅落袋(皇馬有冇未找數呢的就不談了)
縱使係八百萬磅,呢度都不少人都仲係對奧雲有少少不滿者,再睇番紐卡素用千五萬磅買番黎既價,再睇番呢兩年奧雲既表現或出場時間,咁樣都仲有若干人對奧雲不滿,何況對麥馬拿文事件一蚊都收唔到呢?
當時既麥馬拿文仲要係如日方中,佢過到去皇馬既成就,一定比起奧雲更好(我指後利物浦時代)

基維爾事件,首先呢個係相反情況,佢過到黎利物浦,唔通身為利迷想佢係利物浦衰? 
再者,列斯聯當時既情況,去到而家,大家都好清楚,連班都降埋,球星四散,呢的根本只係先後既問題,當時列斯聯既情況係相當唔健康,各大球會都想係列斯聯挖角球星,但係個個都係真金白銀有比錢的!你球會財政情況欠佳,怪得邊個呢?

如果再想揾例子,不如又講下希斯基,佢明知會離開李斯特城母會,當時就黎約滿,為左一直對自己不薄既母會利益,係出售前續約,再以千幾萬磅賣比利物浦,呢件事好多人都知.
我唔係話個個人都要學希斯基偉大到咁,我亦唔係話利物浦球會高層冇責任,所有坊間有關麥馬拿文既轉會新聞/資料我都有睇過,包括科拿自傳

由此至終我既意見都係
無論利物浦高層有點樣唔小心,不為意,或俾第二間球會借過橋
如果麥馬拿文當時係有心為利物浦取得最大利益,又或者為著唔好令利物浦損失慘重的話
我相信佢係一定有空間可以做得更好,唔會令利物浦當時失左一個主力球星,又冇左以千萬磅轉會費收入,人財兩失.

呢樣野同佢係利物浦有所貢獻,表現甚佳,係無衝突,亦無關係的.

其實大家意見不同,對各事件看法不一樣,係冇問題的,和而不同
有的人仍鐘意奧雲,有的人對奧雲冇乜好感:
有的人好鐘意謝拉特,有的人仍對謝拉特提出轉會一事感介懷,等等

不過如果一方面一路話對方,一方面又叫人唔好回佢,咁樣同綁住對方不斷打對方唔俾人還手有乜野分別?
呢點係我覺得最不值得鼓勵的,最唔同意的.

[[i] 本文章最後由 利記仔 於 2006-12-17 21:16 編輯 [/i]]

martin01ma17/12/2006 13:25
基維爾事件,首先呢個係相反情況,佢過到黎利物浦,唔通身為利迷想佢係利物浦衰? 
再者,列斯聯當時既情況,去到而家,大家都好清楚,連班都降埋,球星四散,呢的根本只係先後既問題,當時列斯聯既情況係相當唔健康,各大球會都想係列斯聯挖角球星,但係個個都係真金白銀有比錢的!你球會財政情況欠佳,怪得邊個呢?

對.果然利記忠心球迷.

不理是非對錯.

只許利記放火,不許列斯點燈.

kenny11417/12/2006 13:49
將球會應得轉會費間接轉入自己人工,試問有誰能及得上人望高處的謀略?:fire

mcmahoman17/12/2006 14:19
雙重道德標準

請你看清楚基維爾的歷史先!也許你不知道基維爾當年在列斯的行為和奧雲同麥馬拿文扭計程度是一模一樣, 這是我所指的技倆(英文是Playing Tricks)不是球技. 仲有請你看一看Reference from Soccernet . 50Million是曾經列斯班主認為基維爾的身價(不是油王認為的), 當然隨著基維爾的合約年份減少接近到波士文條約的限期, 列斯再沒有任何談判條件去談判先5M 賣給 利物浦. 好! 列斯一心以為可以收番5M, 誰不知是3M. 因為基維爾沒有清楚告訴列斯, 他和經理人的條款, 請問這算不算騙了母會呢? 有不少報導話佢刻意隱瞞以令轉會事情儘快完成.而且佢都有加薪,仲不少tim.

當然因為列斯出了財政問題所以其他球會就瓜分他的球員, 在商言商,無可口非, 不過基維爾是用另一種手段令列斯蒙受損失(當然你可以話沒有損失因為你站在利物浦立場, 利物浦確實出了5M, 但站在列斯立場真是收少了2M, 因為列斯一心以為個Net Value 是5M, 原來實收只是3M) . 他這樣的做法又和麥馬拿文又有什麼分別呢? 為什麼你可以喜歡基維爾而又這樣不喜歡麥馬拿文, 這是否雙重標準? 難道這就是人格分裂的表現? 最重要論點是你們可以尊重一個令 其“母會”受損失的球員, 但又不尊重令利物浦受損失的球員. 這就是我所指的大美國主義的真諦: 只有自己可以擁有化學武器, 人地就唔可以擁有化學武器.

我非常尊重希斯基, 但是希斯基例子不合主題, 找基維爾作例子, 只是想帶出同是Integrity 有問題的人, 一個就尊重, 另一個就叛徒. 但不要會錯意, 我是很喜歡基維爾的, 把基維爾捲進來,只為證明我是用同一把尺去度所有東西.

現在我倒是有興趣知道你們的道德標準立場是定在那個程度? 歡迎發言!

P.S. 你記錯了!活基治是先去Newcastle而不是去皇馬.

[[i] 本文章最後由 mcmahoman 於 2006-12-18 00:34 編輯 [/i]]

ck112217/12/2006 16:15
唉.. 真係又長又臭, 沒完沒了.  之前小弟講過, 老麥係有能力同時間令事件發展得大家比較滿意, 但又無人回應(希望唔係理解能力有問題).
只係係度重覆打工論.

講到尾, 小弟感覺好似睇見大佬係老豆銀包偷錢, 老豆當時好嬲, 不過又唔係要等開飯, 做細佬都覺得佢係衰, 但未到唔認佢既地步, 今日大佬返黎食飯, 比人潤兩句好心就飲左佢啦, 仲要話老豆唔岩, 唔應該將錢放係當眼地方, 咁係涼溥.

ckyderek17/12/2006 16:16
50Million是列斯班主認為基維爾的身價(不是油王認為的),
你好得意啊! 我開始喜歡你單純. kewell 值 50m , 利記出 5m 都買到, 其他球會傻家.
當時利記以杜夫或 kewell , 當時大家都會應為 杜夫高一皮, 最後 車仔用傻家 17m 買杜夫. 咁 kewell 有咩理由值 50m ar.
現今全世界球星都無一個值 50m 啊! 唔好咁天真啊!

我話我間房值 1億, 有人買先得家. 如果你信, 我 5千萬買比你那. 何時去轉名通知我.

我都相信你唔會同意 kewell 值50m 只是你想吵下. 好那好那, 比你抄一會那.

利記仔17/12/2006 16:18
[quote]原文章由 [i]martin01ma[/i] 於 2006-12-17 21:25 發表
再者,列斯聯當時既情況,去到而家,大家都好清楚,連班都降埋,球星四散,呢的根本只係先後既問題,當時列斯聯既情況係相當唔 ... [/quote]

基維爾是免費轉會黎利物浦嗎?
基維爾是一路話會簽約列斯聯,跟住之後又一路拖到尾走左人嗎?

:rolleyes

ckyderek17/12/2006 16:19
不過基維爾是用另一種手段令列斯蒙受損失(當然你可以話沒有損失因為你站在利物浦立場, 利物浦確實出了5M, 但站在列斯立場真是收少了2M, 因為列斯一心以為個Net Value 是5M, 原來實收只是3M) .

係當時leeds 買 kewell 時合約所定, 要分錢比 kewell 係 leeds 分的, 不是利記比 3m leeds 再比 2m kewell . 當時 leeds 點解要簽成咁, 係你情我願.
唔好找事玩野那. 好嗎? 清醒點. 係 leeds 分比 kewell , 點解要分. 不是合約所定, 你估 leeds 高層當時錢太多. ha ha . 有趣有趣.

利記仔17/12/2006 16:32
我重申

麥馬拿文未離開利物浦時,佢係我頭幾位最喜愛利物浦球員之一,我相信當時冇乜人話會唔鍾意佢
腳法好,有速度,打波有腦,俾心機比賽等等
但係果次既波士文走人事件,的確佢係我心目中既地位係大打折扣(但未至於死罪)
我係相信球會係負一定責任的,意識唔夠,處理欠成熟,
但係麥馬拿文自己亦一定有相當既責任,佢係有能力令件事做得更好,令利物浦損失冇咁大,呢一點係佢欠利物浦一份公道的

這兩者要分得清楚

我知道或會有人覺得今次爭論有點兒煩厭
講左咁耐都仲係度講緊
不過大家亦要睇一睇樓主係短時間內不止一次開題目講麥馬拿文
批評對方但又唔想人回佢
呢的亦係導火線

mcmahoman17/12/2006 16:33
回覆 #14 ckyderek 的文章

This is copy from Soccenet. Please read it carefully!

After being heralded as the signing which could help make Liverpool into title contenders, the Merseysiders instead found themselves with a player bereft of form and fitness.
But after almost two-and-a-half years of mediocrity, Kewell finally began to display some of the skill which had made him such a star for Leeds United.

The Australian international began to win over the Anfield faithful who had begun to lose patience with him below-par performances.

Kewell joined Leeds in the summer of 1994 after being signed from the Australian Institute of Sport. Less than two years late he made his Premiership debut in a 1-0 home defeat to Middlesbrough.

The left-sided midfield player had to wait until the 1997/98 season to become a regular in the first team squad after an injury to Lee Sharpe created an opening.

Kewell's performances during 1998/99 brought a drooling collection of admirers, who drooled even further in 1999/2000.

[b]Once rated by his former club chairman, Peter Ridsdale, as being worth £50million, the 1999/2000 campaign saw Harry Kewell pick up the PFA Young Footballer of the Year Award and the Leeds United Player of the Year gong. [/b]
你是不是不懂英文!

His pace and trickery, confidence and eye for goal made him into a player who can play at either left-wing or up front.

Given all of that, Leeds fans were celebrating when Kewell signed a new contract in August 2000.

However, Kewell had to undergo an Achilles operation and missed much of the early part of the 2000/01 season and was sorely missed by manager David O'Leary. He would be out of action until December and it wasn't until February that he started to find some of his form again, with Leeds reaching the semi-finals of the Champions League.

Kewell had a poor 2001/02 campaign, which included Australia's failure to reach the 2002 World Cup after a play-off defeat at the hands of Uruguay. His relations with fans back in his homeland have always been strained as he seldom plays friendlies and only appears for the big occasion.

As Leeds' cash worries deepened, the club had no choice but to sell Kewell in July 2003 with the player having only one season left on his contract. He agreed to join the club he supported as a boy, Liverpool, in a £5million deal in July 2003.

[b]Leeds received just £3million due to a £2million payment to Kewell's management company. A far cry from the '£50million' days. It also emerged that the company had an amazing clause in Kewell's Leeds contract whereby they would net 50 per cent of any fee above £5million. [/b]

你看得明不明白.

Kewell, who was handed the famous number seven shirt, turned down better financial packages in order to sign for Liverpool - but he was injured on his debut in a pre-season friendly against FC Cologne.

He was fit to start the season, but struggled to find his form in the early games as Gerard Houllier tried him in a number of positions. But he endeared himself to the fans by netting in the derby win at Everton in his fourth game.

His form was very inconsistent despite missing just two Premiership games in 2003/04. Although he bagged seven goals the Liverpool fans would have been expecting more.

In February 2004 he was named Oceania Player of the Year.

Kewell looked a shadow of his former self in 2004/05. A lack of form of any note and a series of niggling injuries restricted him to just 15 Premiership starts.

Although he was surprisingly selected to start the Champions League final he was substituted after just 23 minutes with an injury - though he performance was simply inept.

The 2005/06 season was seen as a make-or-break season for Kewell. And after missing the first two months of the campaign injured he began to find his feet again in the Premiership.

Plus, he was able to celebrate revenge over Uruguay in reaching the World Cup as Australia this time won the play-off on penalties.

Kewell still has a long way to go that he can prove he can rediscover the glories of old.

He made his 100th appearance for the club in 2005/06.

Quote from Soccernet [url]http://soccernet.espn.go.com/players/profile?id=7808&cc=4716[/url]

利記仔17/12/2006 16:41
Once rated by his former club chairman, Peter Ridsdale, as being worth £50million, the 1999/2000 campaign saw Harry Kewell pick up the PFA Young Footballer of the Year Award and the Leeds United Player of the Year gong.

這並不代表基維爾當時值五千萬磅

正如而家利物浦高層佩利走出黎話,就算有球會付出一億磅,我地利物浦都唔會賣謝拉特的.

難道這代表謝拉特身價值一億磅或以上?

附註:我都算識英文的.

(這討論與麥馬拿文事件其實關係不大,不過我冇理由睇到有問題都唔出聲)

mcmahoman17/12/2006 16:47
[quote]原文章由 [i]利記仔[/i] 於 2006-12-18 00:32 發表
我重申

麥馬拿文未離開利物浦時,佢係我頭幾位最喜愛利物浦球員之一,我相信當時冇乜人話會唔鍾意佢
腳法好,有速度,打波有腦,俾心機比賽等等
但係果次既波士文走人事件,的確佢係我心目中既地位係大打折扣 ... [/quote]

我現在質疑是你們的雙重道德標準. 你根本沒有回答我的問題!  收到多少錢根本不是答案, 最重要是兩人Integrity都是相似, 為何一個受尊重, 一個不受尊重. 我再一次重複問題 :

[b]現在我倒是有興趣知道你們的道德立場標準是定那在個程度?
[/b]

[[i] 本文章最後由 mcmahoman 於 2006-12-18 00:53 編輯 [/i]]

kezhang17/12/2006 16:48
皇馬開出高薪,令到雙方再無談判的可能了。

但之前雙方都系有能力去滿足對方的條件。

利記仔17/12/2006 16:51
[quote]原文章由 [i]kezhang[/i] 於 2006-12-18 00:48 發表
皇馬開出高薪,令到雙方再無談判的可能了。

但之前雙方都系有能力去滿足對方的條件。 [/quote]

冇錯呀,果時成件事已經入左一個差唔多死胡同,除左麥馬拿文可以做決定抽番個身出黎外

問題係,點解皇馬可以開出高薪呢? 最大原因係零轉會費

mcmahoman17/12/2006 16:51
[quote]原文章由 [i]利記仔[/i] 於 2006-12-18 00:41 發表
Once rated by his former club chairman, Peter Ridsdale, as being worth £50million, the 1999/2000 campaign saw Harry Kewell pick up the PFA Young Footballer of the Year Award and the Leeds Uni ... [/quote]

你有沒有看清楚先回答! 我的文章是這樣的

[b]50Million是曾經列斯班主認為基維爾的身價(不是油王認為的), 當然隨著基維爾的合約年份減少接近到波士文條約的限期, 列斯再沒有任何談判條件去談判先5M 賣給 利物浦[/b]

利記仔17/12/2006 16:52
[quote]原文章由 [i]mcmahoman[/i] 於 2006-12-18 00:51 發表

你有沒有看清楚先回答! 我的文章是這樣的

50Million是曾經列斯班主認為基維爾的身價(不是油王認為的), 當然隨著基維爾的合約年份減少接近到波士文條約的限期, 列斯再沒有任何談判條件去談判先5M 賣給 利物浦 [/quote]

一早睇清楚了,多謝關心

五千萬磅呢個價錢有意義麼?

ck112217/12/2006 16:53
唉.. 意義咪攞黎鬧交囉..
真係出左醜都唔知..

利記仔17/12/2006 16:59
[quote]原文章由 [i]mcmahoman[/i] 於 2006-12-18 00:47 發表

我現在質疑是你們的雙重道德標準. 你根本沒有回答我的問題!  收到多少錢根本不是答案, 最重要是兩人Integrity都是相似, 為何一個受尊重, 一個不受尊重. 我再一次重複問題 :

現在我倒是有興趣知道你們的道德 ... [/quote]

其實呢度好多利迷既標準都相當一致

幾件事件可見一斑

首先係奧雲事件,就算而家係以八百萬磅賣出,一樣有好多利迷有微言,何況講緊麥馬拿文既零轉會費.

再者講謝拉特事件,取得歐聯冠軍之後,佢曾經話唔想續約,要轉會去車路士,就算話賣得出三千萬磅,呢度一樣有好多人話佢不是,何況講緊麥馬拿文既零轉會費.
我相信如果大家仲記得,又重事實的話.
就算而家謝拉特冇去到車路士,但佢曾經有咁既念頭,一樣有利迷到而家對佢既感覺打左少少折扣.

何來雙重標準?

[[i] 本文章最後由 利記仔 於 2006-12-18 01:00 編輯 [/i]]

mcmahoman17/12/2006 17:00
原來真的是雙重標準, 沒有立場的利迷. 真的悲哀! 究竟是誰" 真係出左醜都唔知"..

最後, 兩個都是扭計而令母會在轉會場上損失, 一個就尊重, 一個就不尊重. 利記仔, 可能你有你論點, 我們的論點或者是有很大距離. 五千萬是有意義的, 是大約告訴你列斯對基維爾的Value肯定不只是3M這樣少!

[[i] 本文章最後由 mcmahoman 於 2006-12-18 01:21 編輯 [/i]]

ck112217/12/2006 17:07
唉.. 有立場既麥迷真係咁可怕. 恕小弟不能認同損害利物浦球會既人係利迷.

kenny11417/12/2006 17:12
由麥馬拿文遊花園至基維爾,悇O大開眼界!嘆為觀止!

原來得出一個結論,終於肯認麥馬拿文是有錯了!但基維爾就不幸了,由地上沙變成了手中的一撮沙!:hehe

ck112217/12/2006 17:18
唉.. 呢條友, 諗到開個topic黎叫人唔好回應, 又係中間抽水, 唔係全心扮醒目玩野, 就智力有多少遲熟啦.

kenny11417/12/2006 17:35
既然有人用小孩子的撒賴手法來挑戰,活學活用,就讓這個答案回應:如基維爾悛漸O球會受損,讓列斯聯的球迷聲討他吧!

ckyderek17/12/2006 18:18
[quote]原文章由 [i]mcmahoman[/i] 於 2006-12-18 00:33 發表
This is copy from Soccenet. Please read it carefully!

After being heralded as the signing which could help make Liverpool into title contenders, the Merseysiders instead found themselves with a  ... [/quote]

你唔好咁有趣那.講就係家那. 咁老賓要3千萬話夠買心頭好, 咁佢d心頭好都好廢下,因為半個 kewell 都可能買唔到.

你話比我知現今有那一位球星值5千萬. 杜夫高 kewell 一皮, 油王亂出價都是 17m . 你唔好咁傻那.

重有啊你記緊唔好買股票啊! 個個老細都話自己隻股值天值. 如果以你的情況. 你係李嘉誠個仔都輸唔起家.

[size=4][font=細明體][color=Red]你唔好避開我問題. 你話比我知, 現今有那一位球星值5千萬. 你答左我, 先好再話 kewell 值5千萬. [/color][/font][/size]

你係到講, 我地都重會教下你, 你係出面同人講, 笑死好多人家. 你去 leeds 網話 kewell 值5千萬. 我睇重死好多人啊!.

[[i] 本文章最後由 ckyderek 於 2006-12-18 02:40 編輯 [/i]]

ckyderek17/12/2006 18:20
[quote]原文章由 [i]mcmahoman[/i] 於 2006-12-18 01:00 發表
原來真的是雙重標準, 沒有立場的利迷. 真的悲哀! 究竟是誰" 真係出左醜都唔知"..

最後, 兩個都是扭計而令母會在轉會場上損失, 一個就尊重, 一個就不尊重. 利記仔, 可能你有你論點, 我們的論點或者是 ... [/quote]

個 2m 係 leeds 分比 kewell 家. 點解要分, 因為合同羅. 個合同係 leeds 同 kewell 簽家. 唔關利記事家.
利記係比左5 m . 醒下那. 唔好咁廢.... 話那.

[[i] 本文章最後由 ckyderek 於 2006-12-18 02:41 編輯 [/i]]

ckyderek17/12/2006 18:27
[quote]原文章由 [i]ck1122[/i] 於 2006-12-18 01:18 發表
唉.. 呢條友, 諗到開個topic黎叫人唔好回應, 又係中間抽水, 唔係全心扮醒目玩野, 就智力有多少遲熟啦. [/quote]

又唔好咁講, 佢能夠不停找到這麼多歪理不停當真咁死頂, 又懂得避重來談. 佢其實智商不低.
就好像今天許冠文裡面個個參賽者咁, 永不放棄....... 佢幾得家.
如果香港有一半人好像佢咁, 我就發那. 唔怕無野做. 老細點都選我先那.
還有他能信 kewell 值5千萬, 証明補藥黨這一招行得通. 所以不停有人中招.

ckyderek17/12/2006 18:43
[quote]原文章由 [i]kenny114[/i] 於 2006-12-18 01:12 發表
由麥馬拿文遊花園至基維爾,悇O大開眼界!嘆為觀止!

原來得出一個結論,終於肯認麥馬拿文是有錯了!但基維爾就不幸了,由地上沙變成了手中的一撮沙!:hehe [/quote]

佢都係拿出來比大家開心下, 笑下之馬. 佢唔係講緊笑話咩. kewell 無事家, 我地重等緊佢出來.

ckyderek17/12/2006 18:50
Once rated by his former club chairman, Peter Ridsdale, as being worth £50million, the 1999/2000 campaign saw Harry Kewell pick up the PFA Young Footballer of the Year Award and the Leeds United Player of the Year gong.

這並不代表基維爾當時值五千萬磅

正如而家利物浦高層佩利走出黎話,就算有球會付出一億磅,我地利物浦都唔會賣謝拉特的.

難道這代表謝拉特身價值一億磅或以上?

附註:我都算識英文的.

(這討論與麥馬拿文事件其實關係不大,不過我冇理由睇到有問題都唔出聲)
---------------

唔關識唔識英文事, 就算你英文好, 唔用腦, 比你識多個法文都無用那. 係嗎?

ck112217/12/2006 19:10
[quote]原文章由 [i]ckyderek[/i] 於 2006-12-18 02:50 發表
Once rated by his former club chairman, Peter Ridsdale, as being worth £50million, the 1999/2000 campaign saw Harry Kewell pick up the PFA Young Footballer of the Year Award and the Leeds Uni ... [/quote]

當年侯生都講過係3000萬鎊夠買奧雲一隻腳, 我地走去考究係左腳定右腳, 仲要研究下頭要賣幾錢, 肚腩賣幾錢一樣無奚.

four-la18/12/2006 00:20
我的理解係, 當時列斯老闆話基維爾值 5000 萬鎊, 主要目的係開天價, 叫其他球會唔使打佢主意.

查看完整版本: 一位麥馬拿文Fans 的心聲