利迷論壇 » 昔日紅軍 » 救命呀MOMO

頁: [1]

22/2/2009 02:23
救命呀MOMO

[url]http://www.soccer.rubbishman.net/clip.php?action=play&cid=2652[/url]

佢去到祖雲達斯變左兩個人?:donno:donno:donno

DICK兩野 再過一個 再插花腳 再扣右射近柱 我冇眼花呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~:o:o

潮潮22/2/2009 02:29
其實佢不嬲都有咦o的野...
o係利記都偶有一兩野睇下...
不過發揮機會唔多咁解....

最重要係佢團體意識同o個種帶波姿勢...
好易會令進攻斷纜....

當然佢宜家真係進步左...
不過利記賣走佢又未必錯晒o既...

22/2/2009 02:35
[quote]原文章由 [i]潮潮[/i] 於 2009-2-22 10:29 發表
其實佢不嬲都有咦o的野...
o係利記都偶有一兩野睇下...
不過發揮機會唔多咁解....

最重要係佢團體意識同o個種帶波姿勢...
好易會令進攻斷纜....

當然佢宜家真係進步左...
不過利記賣走佢又未必錯晒o既... [/quote]

冇話錯 不過好SURPRISE 佢搶完一定橫傳 宜家有GUTS一對一 仲要自己FINISHING LAW

perry32622/2/2009 03:27
[quote]原文章由 [i]kin3382[/i] 於 2009-2-22 10:35 發表

冇話錯 不過好SURPRISE 佢搶完一定橫傳 宜家有GUTS一對一 仲要自己FINISHING LAW [/quote]

其實會唔會係RB比球員既自由度太低:rolleyes

路爾斯加西亞22/2/2009 03:50
[quote]原文章由 [i]perry326[/i] 於 2009-2-22 11:27 發表

其實會唔會係RB比球員既自由度太低:rolleyes [/quote]
都係。
但意甲節奏較快,亦係原因之一。

路爾斯加西亞22/2/2009 04:02
世界波轟出祖雲達斯暗藏之刃 千里走單騎托出新關鍵先生
 2008年一月祖雲達斯花費1100萬歐元從利物浦買來一個替補,人人都說雲尼阿里又一次看走了眼,但是一年之後這個當初的冬季標王施素高已經成為祖雲達斯最重要的主力球員,當初那筆交易也被看作是祖雲達斯兩個賽季來的經典轉會。  在利物浦時,施素高一向是一個難以進球的鐵樹,不過到了祖雲達斯一切都有了改變先是6場比賽就收穫處子球。而現在更是演繹了新的世界波。比賽第27分鐘保方大腳直接開到前場,伊亞昆達背身胸部停球,施素高得球捅過利華蘭尼,在禁區前利用伊亞昆達的跑位用一次踩單車的假動作變線擺脫保禾的防守,突入禁區之後倒地右腳掃射,皮球直挂球門右上角。整個過程施素高一共擺脫了三名巴勒莫球員的防守,帶球前進了近40米的距離。
  施素高的進球數量雖然並不多,但是總是充滿了高難度,無論是今天的連過數人,還是07/08賽季第26輪的倒鉤,以及在利物浦時的遠射世界波……當然,施素高能完成這些匪夷所思的進球也有他的道理,因為在他職業生涯早年,正是打前鋒出身。賽後施素高也得到了7分的高分,意大利媒體用「無與倫比」來形容施素高的這次長驅直入的破門。
  今天的施素高更像是和身邊的泰亞高進行了身份調換,比賽中施素高更像是一個攻擊型的中場,全場比賽一次破門,一次威脅球傳遞,在加上94%的傳球成功率,這個施素高交出來的完全是一個漂亮的進攻數據。在進球之前,施素高就曾經有一次帶球長驅直入之後分球給左路的伊亞昆達,只可惜後者在禁區內變向的時候被巴勒莫球員識破,將球搶斷。
  當然,祖雲達斯引進施素高絕不是為了看到他這些世界波級別的進球,更是希望他能夠在中場構築一條防線,減少防線的壓力,而施素高在這點上也一直是有著良好的表現。身高的優勢加上強壯的身體,再搭配非洲球員特有的協調性和兩條長隊,施素高在中場的搶斷凶狠而且準確。賓尼迪斯曾經這樣評價施素高「我記得第一次簽他的時候(在華倫西亞),他鏟遍了所有人,有1-2個隊員甚至表現出了恐懼。我問他們(利物浦球員)‘你們願意跟他做隊友還是對手?答案自然不用多說」,這樣的評價也証明了施素高在防守時的狀態。而且現在的施素高鏟斷更加合理,而不像初登意甲賽場時那種經常性的倒地放鏟,和巴勒莫的比賽中施素高的一對一斷球成功率達到了百分之百。
  下週祖雲達斯將和車路士進行歐冠淘汰賽的比賽,對於自己的對手車路士,施素高可以說已經是老對手了,在利物浦的四年中紅藍兩色的對抗已經是一個傳統項目,而在英超的經歷也能讓施素高更加適應和車路士中場球員的對抗。對於雲尼阿里和祖雲達斯來說,要和車路士這樣的英超強者對抗,施素高這道中場的攔截線是不可或缺的,跟何況穿上黑白劍條衫的施素高已經不再是那個四年只有一個進球的鐵樹,而是現在這個可以完成千里走單騎的鬥士。

[url]http://soccer.sina.com.hk/cgi-bin/so/nw/show.cgi/85/2/1/1778179/1.html[/url]

大陸新聞又有文學作品
睇下算啦...

eric051222/2/2009 04:04
RB比球員好少自由度呢樣又真既

點勁既球員去到利記好似差d咁,佢地唔可以發揮自己所長
另外好似仲要做多好多野咁..

例如RB話巴布唔識防守

伯~明汗伯22/2/2009 04:06
[quote]原文章由 [i]perry326[/i] 於 2009-2-22 11:27 發表

其實會唔會係RB比球員既自由度太低:rolleyes [/quote]

當年佢都成日引球出擊既...
亦因為咁好多球迷都鬧...
甚至批評rb把佢推得太遲...
應該叫佢留在後面搶完波就交比人:rolleyes

伯~明汗伯22/2/2009 04:27
[quote]原文章由 [i]eric0512[/i] 於 2009-2-22 12:04 發表

例如RB話巴布唔識防守 [/quote]

真係?
謝拉特不是在rb在任時打出最完美既一個球季同埋入球大幅上升?
托利斯不是由那個缺乏入球既前鋒轉化成入球機器?
加盟前無乜名氣既艾比路亞不是愈打愈好?
班拿約不是仍發揮著佢既靈氣?
利亞拿的表現不是發揮了他的強項?
馬斯不是在利記找回狀態再上高峰?
沙比不是一直得以發揮佢準繩既長傳,表現比在西班牙國家隊更佳?
加西亞不是在利記變成了大帝嗎?

ben屎22/2/2009 05:35
除非佢勁得過馬斯
否則結果都係賣

TORRES-922/2/2009 06:18
馬仔D射波都唔差

oopp00822/2/2009 06:29
[quote]原文章由 [i]路爾斯加西亞[/i] 於 2009-2-22 12:02 發表
世界波轟出祖雲達斯暗藏之刃 千里走單騎托出新關鍵先生
 2008年一月祖雲達斯花費1100萬歐元從利物浦買來一個替補,人人都說雲尼阿里又一次看走了眼,但是一年之後這個當初的冬季標王施素高已經成為祖雲達斯最重 ... [/quote]
呢篇文有機會令作者角逐下屆諾貝爾文學獎:thumbup:

[quote]原文章由 [i]eric0512[/i] 於 2009-2-22 12:04 發表

例如RB話巴布唔識防守 [/quote]
自由度唔係越高越好既...
施素高未走前冇錯係搶到波,
但跟手就鍾意自己帶自己去自己扭,
可惜技術差最後送返個波俾對面。

要講世界波馬斯都入過,
不過射幾多次先有一次成功呢...
施素高都一樣。

Juicebox22/2/2009 06:32
唔知 Lucas 會唔會有呢d驚喜呢

Marco..22/2/2009 06:40
[quote]原文章由 [i]TORRES-9[/i] 於 2009-2-22 14:18 發表
馬仔D射波都唔差 [/quote]
真心講句,,佢射既波幾可中龍-_-

oopp00822/2/2009 06:45
[quote]原文章由 [i]Marco..[/i] 於 2009-2-22 14:40 發表

真心講句,,佢射既波幾可中龍-_- [/quote]
近期射波都叫有進步,
不過我寧願佢重拾以往既防守本色...

22/2/2009 06:49
[quote]原文章由 [i]Juicebox[/i] 於 2009-2-22 14:32 發表
唔知 Lucas 會唔會有呢d驚喜呢 [/quote]
句野腰心腰肺

fool8822/2/2009 06:59
不嬲都講佢好有潛力...
係意大利節奏幾岩佢,無英超咁快
可以慢慢上落

小Kewell22/2/2009 08:36
扭呀射呀有得練..
意甲節奏岩佢...
相反如果佢係英超咁做未必得...

小Kewell22/2/2009 08:36
[quote]原文章由 [i]Juicebox[/i] 於 2009-2-22 14:32 發表
唔知 Lucas 會唔會有呢d驚喜呢 [/quote]
RB都唔會俾佢咁啦...
睇返巴西青年軍完全兩個人咁...

乞兒=沙比迷22/2/2009 09:49
事實證明英超真係好蝦人踢

M干, MOMO, 露LIN, LUCAS等等O既球員就係好例子...

╰*堇力ˍ))22/2/2009 10:10
查實好老實講
呢球係幾靚
但唔算好特別亦唔算驚喜.....

人地打反擊斷攬, 成個勢都好順咁比佢做, 要咁樣唔難
你話人地個個都企定定, 佢咁樣去扭過人就話姐

呢球佢都有d雞手鴨腳feel, 衝下撞下比佢撞到咁既結果出黎....

samchan20020223/2/2009 06:42
施素高以一敵六的入球

中場奪得控球權後,以速度壓過兩名對手,再用腳法盤過三位後防,面對龍門,冷靜地勁射龍門右上角......

不是講緊奧雲、不是美斯,而是曾被不少人批評用波能力差的施素高,真是O曬,

Enjoy
[url]http://www.soccer.rubbishman.net/clip.php?action=play&cid=2652[/url]

ho_liverpool23/2/2009 09:40
意甲應該幾適合佢

martin23/2/2009 17:03
意甲同英超既分別law

beanbean042724/2/2009 04:07
見到佢而家踢得咁好都替佢開心
希望對車仔時佢都有好表現

kidkidkid25/2/2009 06:40
[quote]原文章由 [i]oopp008[/i] 於 2009-2-22 14:29 發表

要講世界波馬斯都入過 ... [/quote]
唔知 Lucas 會唔會有呢d驚喜呢

vgJ9kea1200225/2/2009 07:02
[quote]原文章由 [i]oopp008[/i] 於 2009-2-22 14:29 發表

要講世界波馬斯都入過 ... [/quote]
不過momo可塑性確實係大過馬斯仔~
呢個一定既
宜家係意甲空位較多
做決定既時間多左
自然傳波同用波既質量都會高左
亦有空間俾佢嘗試從而進步
係英超呢樣好難俾佢發揮到
馬斯就真係馬基里尼果隻既防中
明買明賣
好早之前賓sir都已經講左佢係想momo做偉拉
而唔係馬基利尼
大家有時試下禁過去633果d睇祖雲
甚至會見到momo踢到成個派路咁

[[i] 本文章最後由 vgJ9kea12002 於 2009-2-25 15:03 編輯 [/i]]

Stevie_the_Reds25/2/2009 11:29
到左而家都好
我都係希望佢成為果時講既新韋拉
MOMO加油!!!

查看完整版本: 救命呀MOMO