利迷論壇 » 昔日紅軍 » 令我扯火的候利亞--他毀了科拿

頁: [1] 2

bill2006200211/9/2009 09:08
令我扯火的候利亞--他毀了科拿

第二次看科拿的自傳,看到科拿說當年如何受到老侯迫害,我就覺得很氣憤。要不是當年老侯有心趕走科拿,那麼科拿在利物浦的成就絕不只於此。

猶記得當年看老候執掌利物浦時的比賽,雖然當時奧雲如日中天,但我和哥哥都很期待科拿能夠成為正選,。我想當時大概三至四場之中,科拿就可能會有一場正選。而無論科拿當時表現有多出色,之後的一場賽事總會被貶後備。科拿說有一場對李斯特城(不太記得)連中三元,但下一場就即時被貶,他說自己有可能是第一個在上一場比賽入三球,但下一場賽事就打後備的前鋒。

作為觀眾的我,當時以為科拿經常受傷,又或者無復當年勇。但事實是,老候甚少讓他連續多場上陣,好讓他找回射手觸角。經常坐冷板的球員,又怎會持續有好表現呢?

在自傳裡,科拿透露了很多當年受過的委屈,或者讓我節錄一些吧。小弟英文不才,如果有錯,請見諒。

1.科拿當年經常受到拖肥球迷的抹黑,說他吸毒。科拿受夠了, 心想如果在打呲戰入球,就會走到底線上跪下來扮吸毒。([url]http://www.youtube.com/watch?v=IYEMa465re0)[/url],目的在於向他們還擊,像在說一個癮君子都能射入你的龍門。原先老候對此慶祝方式沒甚意見,他甚至問科拿該如何向傳媒解釋剛才的慶祝動作,科拿叫他不用多說就成了。可是老候在記者會上,卻自己解釋為:「科拿正在食草,他從桑治(song)那裡學到的,喀密隆的人慣以此方式慶祝入球」。在場的記者全部都只好掩咀忍笑,有的甚至乎走出記者室大笑起來。之後,老侯認為自己努力為科拿辯護,但卻換來記者的恥笑,故增加了對科拿的敵意。但問題是,是他自己胡亂解釋而淪為笑柄,科拿何罪之有?

2.應該是拿了三冠之後的新一個球季,當時正準備在慈善盾中出戰曼聯。按慣例,老候只會在出賽前才告訴球員誰是正選,但出奇地老侯事前已告之科拿他將出任正選。 之後某日,科拿練習射門,但湯臣無端地走到龍門後,當科拿射波入網時,他竟然鬧科拿故意將波射向他,科拿回應說:「【不良詞語】 off, stop being a baby」又解釋自己根本無可能射得中他,即使自己有心想射,他們之間還有一網相隔,除非他可以" have a radioactive shot to burn the net away"。 湯臣之後怒不可遏,說科拿待在利物浦太久了,這就是問題。但科拿再駁一句;「這種說話,怎能出自一個服務利物浦多年,而又想終身為這間球會工作的人之口呢?」,湯臣大怒,而科拿又說:「只有在老侯及你麾下的利物浦,才不准前鋒練習射門。」眾球員即時大笑。 但之後的慈善盾,科拿就連後備也佔不上一席位。比賽過後,老候解釋是因為他對湯臣無禮,除非他向湯臣道歉,否則之後老候不會派科拿上陣。科拿問自己何罪之有,他說除非他先射一把剪刀去割穿網,否則他無可能射中湯臣。這時連老侯都要忍笑。 當然,事後科拿還是要道歉,但又跌進另一個陷阱。

邊自這本自傳,就愈替科拿覺得不值。事實上,作為一個專業領隊,應將個人好惡撇開,將球會利益放在第一位,而不是用盡方法趕走球員。科拿提到,除了自己之外,麥馬拿文等伊雲斯舊將,都被他一一趕走。我明白一朝天子一朝臣,但他買入的人,有多少個真的襯得上利記球衣呢?希比亞自然是一個異數,但某程度卻有幸運成份。不記得是謝拉特自傳,還是Guillem Balague的Season on the brink,甚至乎哪裡傳來的路邊消息指,老候當年根本未看過希比亞比賽,只是從朋友口中知道希比亞好像不錯,就買了回來,結果大家有目共睹,他賭贏了。這是我唯一多謝他的地方。

當時有很多名宿,例如魯殊,杜格利殊等也知道老侯想趕走科拿,都致電科拿叫他加把勁,不要被打敗。甚至在足協盃的頒獎台上,告魯夫也鼓勵他,不要被老侯拖垮,因為他實在太出色。要是球迷的支持多少也有點盲目,而令科拿有點過譽的話,那麼專業球壇名宿的評價,應該說明了一切吧。

早前有傳賓尼迪斯想辭職,老侯即說自己希望重返利記,不好了吧。我想除了球迷之外,連利物浦的職球員,也會叫他【不良詞語】 off。因為他不受球會上下歡迎。

後記:很少會在這裡寫一大篇文章,因為都頗花心機及時間,但我希望新一輩的球迷,認識科拿多一點。至少,如果可以的話,多引述一點有關利記或球員的書籍,去支持自己的論點。

作為一個利迷,基本上我甚少討論我隊應如何作賽,因為我不是一個專業的球評家,也不是個知道利記內幕的人。正如如果我不看神的自傳,我也只會是個,以為當年科拿是個高峰已過的射手。

[[i] 本文章最後由 bill20062002 於 11/9/2009 17:14 編輯 [/i]]

~過客~11/9/2009 13:25
雙領隊.....唉
當年就是底線上跪下來扮吸毒....前途就這樣終結!
記得好多人在講科拿同奧雲落場唔夾....我反而覺得Ok!
懷念當年的利記...前中後好平均,

bill2006200211/9/2009 14:26
[quote]原文章由 [i]~過客~[/i] 於 11/9/2009 21:25 發表
雙領隊.....唉
當年就是底線上跪下來扮吸毒....前途就這樣終結!
記得好多人在講科拿同奧雲落場唔夾....我反而覺得Ok!
懷念當年的利記...前中後好平均, [/quote]

其實連Fowler自己都講, 話其實佢自己覺得佢同owen係夾到既,代表作係世杯外圍賽作客greece,贏2:0, 傳媒都讚好,d記者問老侯有冇睇呢場比賽,佢話無,反而好質疑神係唔係真係打得咁好。但奇就奇在,當時老侯係自稱晚晚都睇比賽錄影帶,一場國際賽不漏咁睇,但就係偏偏無睇自己既三個重心球員既比賽,而當時英格蘭係出owen + fowler up front, 大舊打左翼

[email protected]12/9/2009 01:55
好不幸...我開始留意利物浦既時候已經係接近後科拿年代...仲記得當時科拿離隊既新聞係刊登係體育版既頭版...
果時個個都鍾意奧雲...好多科拿既事跡都係從網上或版友口中得知...除左佢既射手本色之外...佢對球會既愛同忠誠實在令人敬佩...

alancheung1612/9/2009 05:08
所以我欣賞科拿

chungsiu12312/9/2009 12:15
好感謝樓主的分享,神的確好值得欽佩﹗

mobfat12/9/2009 12:57
thanks for the post, I always support god...since no.23...

謝蛙特12/9/2009 14:38
無錯.....我最憎老侯!!!

fatantony13/9/2009 01:01
真係估唔到老侯咁.......

bill2006200213/9/2009 05:29
回覆 #9 fatantony 的文章

其實仲有d你係估唔到, 不過唔打咁多出黎

~過客~13/9/2009 05:40
[quote]原文章由 [i]bill20062002[/i] 於 13/9/2009 13:29 發表
其實仲有d你係估唔到, 不過唔打咁多出黎 [/quote]

講啦....想知
我好鐘意神......
當我馬後砲講....我當時喜歡伊雲斯帶多D...因為肯比機會年青球員,到老候就變成名氣球員先用......
當年英國國家隊中前場都系利記主道........

Micnook13/9/2009 10:15
where to buy this book?

bill2006200213/9/2009 18:06
[quote]原文章由 [i]Micnook[/i] 於 13/9/2009 18:15 發表
where to buy this book? [/quote]

page one, 又一城果間我成日見到有, 出左本細細本既, 我依家果本係好大本, 好厚的

不夜天情人14/9/2009 04:53
如果唔係老候
神可能真係可以響度踢到收山
賓sir就算唔再續佢約
last一場都識做比佢打正選同比隊長神做
有時其實都唔好話賓sir無人情味
響我眼中佢比老候好n倍

bill2006200214/9/2009 06:10
回覆 #14 不夜天情人 的文章

至少sammy lee都可以番番黎. sammy lee又係好熱愛lliverpool的

不夜天情人14/9/2009 06:26
[quote]原文章由 [i]bill20062002[/i] 於 14/9/2009 14:10 發表
至少sammy lee都可以番番黎. sammy lee又係好熱愛lliverpool的 [/quote]

其實賓sir自己都比到呢種感覺我
只係佢太cool唔太表現出黎
只可以講佢唔係果種激情既人

講番神
佢一路都表現到比所有人睇佢幾咁愛利物浦
呢個都係大家尊稱佢係神既原因之一
亦都解釋到點解每個利迷都會咁擁戴佢
所以當年佢被老候迫走我同你一樣都勁唔鍾意老候

bill2006200214/9/2009 07:48
回覆 #16 不夜天情人 的文章

補充小小

應該係佢d 隊友叫佢做神先, 之後fans跟住叫

有樣野fowler自己都話, 係evans年代,雖然係第3, 第4, 重重複複咁,但都叫接近title race,但老侯教之後.....大家都知道有好多時都係提早收工

記得當年我地被mu壓左好多年,終於有一次係人地主場贏波(好似係梅菲freekick), 完場之後, 老侯竟然同係人地球場上周圍走慶祝, 好似贏左world cup咁, fowler見到咁覺得好荒謬同好醜,於是走番入changing room無慶祝

事後, 老侯又「的」佢入房照肺, fowler話有乜理由我地要咁慶祝, 呢d慶祝方式係俾d 次級球隊打敗最top球會時用的, 我地liverpool係一隊嬴過18次聯賽+ 4次歐冠(當時)既冠軍球隊, 而我地跟本就係同曼聯同level。講到呢度, 老侯都不得不認同自己做錯左

作為球迷, 我都覺得好醜怪呀!!!!!!!!

[email protected]14/9/2009 07:55
[quote]原文章由 [i]bill20062002[/i] 於 14/9/2009 15:48 發表
補充小小

應該係佢d 隊友叫佢做神先, 之後fans跟住叫

有樣野fowler自己都話, 係evans年代,雖然係第3, 第4, 重重複複咁,但都叫接近title race,但老侯教之後.....大家都知道有好多時都係提早收工

記得當年 ... [/quote]

科拿 [img]http://forum7.hkgolden.com/faces/adore.gif[/img][img]http://forum7.hkgolden.com/faces/adore.gif[/img]

four-la14/9/2009 08:10
後生嘅科拿, 其實都惹埋幾多是非
以吸毒動作慶祝入球, 當時老麥係即刻拉番佢起身, 不過佢掙脫之後又吸過......
同拿索斯口角, 好似揶揄過佢係基嘅
入波後展示寫上支持碼頭工人罷工標語嘅底衫

講求紀律嘅老侯自然睇唔順眼

[email protected]14/9/2009 08:28
回覆 #19 four-la 的文章

[img]http://cache2.asset-cache.net/xc/1283973.jpg?v=1&c=NewsMaker&k=2&d=17A4AD9FDB9CF19390335F8FA9CA92A67133051581B85C9A90F55034CEB503EE[/img]

[img]http://cache4.asset-cache.net/xc/1283981.jpg?v=1&c=NewsMaker&k=2&d=17A4AD9FDB9CF19390335F8FA9CA92A6203FDF469F43B5EE90F55034CEB503EE[/img]

科拿 [img]http://forum7.hkgolden.com/faces/adore.gif[/img][img]http://forum7.hkgolden.com/faces/adore.gif[/img]

OWENCHIU9114/9/2009 08:54
科拿係利物浦既成就經已去到高峰
樓主應該話係國家隊既前途

bill2006200214/9/2009 16:18
回覆 #21 OWENCHIU91 的文章

非也
如果唔係老侯搞佢,分分鐘佢一路都仲有得進步, 亦可能有機會以隊長身份去捧更多盃
依家佢只係捧過treble果3隻(重要盃黎講)

$14/9/2009 17:55
不好的說話我不講啦,
科拿的確係值得利物浦上下左右前中後架人去尊敬同愛戴...

fatantony15/9/2009 08:32
[quote]原文章由 [i][email protected][/i] 於 14/9/2009 16:28 發表
[img]http://cache2.asset-cache.net/xc/1283973.jpg[/img]?v=1&c=NewsMaker&k=2&d=17A4AD9FDB9CF19390335F8FA9CA92A67133051581B85C9A90F55034CEB503EE

[img]http://cache4.asset-cache.net/xc/1283981.jpg[/img]?v=1&a ... [/quote]

我覺得呢個慶祝方式點都好過艾迪巴約 :hehe

Lok16/9/2009 06:27
我自己覺得侯利亞當時果種打法都令到科拿唔可以正選既原因之一

侯利亞果d死守既打法
守守守  一有波就斬出去叫奧雲爆....
叫科拿點踢呢...

科拿最殺食既係佢射門觸覺同一流射術
最好就有隊友做波比佢 !!
扣過一個半個再射波都仲得
叫佢好似當年奧雲咁
下下自己爆上去  根本唔係佢既踢法!!

four-la16/9/2009 09:32
[quote]原文章由 [i]Lok[/i] 於 16/9/2009 02:27 PM 發表

侯利亞果d死守既打法
叫科拿點踢呢...

[b]科拿最殺食既係佢射門觸覺同一流射術[/b]
最好就有隊友做波比佢 !! ... [/quote]

重有係走位
適當時候係適當地點出現

owensiu20/9/2009 05:43
[quote]原文章由 [i]Lok[/i] 於 16/9/2009 14:27 發表

侯利亞果d死守既打法
叫科拿點踢呢...

科拿最殺食既係佢射門觸覺同一流射術
最好就有隊友做波比佢 !! ... [/quote]

侯生既一人球隊打法成績「有目共睹」, 最難頂既係場場波都悶到爆. 佢做正領隊果幾年我大部份波都冇睇, 轉去睇車阿...

tch051321/9/2009 02:30
希比亞 果點我都系佢黎左利記冇耐就聽過
老侯係從一個記者朋友介紹的, 咁求其咁就買左喇

晏菲露21/9/2009 07:24
[quote]原文章由 [i]tch0513[/i] 於 21/9/2009 10:30 發表
希比亞 果點我都系佢黎左利記冇耐就聽過
老侯係從一個記者朋友介紹的, 咁求其咁就買左喇 [/quote]

唔係卦?
咁兒戲?

不如叫果位記者介紹老賓買多個中堅啦
:nts

apology21/9/2009 09:25
每次講起科拿
我個心都有D酸

我真係覺得佢既足球結局係可以比而家更加好

four-la21/9/2009 09:45
[quote]原文章由 [i]apology[/i] 於 21/9/2009 05:25 PM 發表
每次講起科拿
我個心都有D酸

我真係覺得佢既足球結局係可以比而家更加好 [/quote]

好多野真係整定

kidd_kidd21/9/2009 13:14
點都好~~真係好希望神有一日能夠返黎做返一官半職,
因為睇得出佢真係好愛好愛利記呢間球會∼∼

bayen22/9/2009 02:45
老候D垃圾打法....無錯...贏左幾隻盃...
但...呢D唔係班霸應有既踼法囉....
佢去教D下游球隊...用呢套打法...贏左..我就覺得佢威囉....

跑狗打法...諗起都嘔...
都唔知點解D人會支持奧雲呢隻打法...長時間出現係利記到.......

不夜天情人22/9/2009 03:17
[quote]原文章由 [i]apology[/i] 於 21/9/2009 17:25 發表
每次講起科拿
我個心都有D酸

我真係覺得佢既足球結局係可以比而家更加好 [/quote]

100%認同
唔係老候
我相信神既成就絕對唔止而家咁

supermanlaw200022/9/2009 07:44
我係 fowler 既 fans~~~ 仲要係超級果隻!!!!

講 class :
fowler 可以話係近20年英格蘭最有埋門觸角 ge 前鋒, 另外果個係舒利亞.
睇佢第一時間 ge 窩利, 左腳勁射舒米高.... 真係賞心樂道~~

一隊強隊就係要一個把握力強 ge 前鋒. 你睇魯爾, 恩沙基咁大年紀仲可以係皇馬, ac 踢得咁好就知.
亦都只有呢類型 ge 前鋒可以踢到 35 歲~~~

可惜當年侯利亞 ge 利物浦已經唔係強隊, 不過係我眼中, fowler 就係呢個級數~~~

講人品 :

fowler 絕對係一個正人君子, 吸毒? 吸毒可以踢到宜家係澳洲仲有咁多波入?
果 d 賭錢呀, 嫖妓呀, 飲酒呀 就係真 ga la.....
仲有佢係球場上 ge人格都係一流, 比起果 d 博十二碼 ge 球員, fowler 會因為一個不應該有 ge 十二碼向球證報告.
佢咁樣其實唔係咁職業, 不過做人最緊要係對得住自己.

年少氣盛就個個都有 ga la,  最緊要唔好害人 lor.

講感情:

由青年隊開始, 破盡球會 ge入球記錄. 真真正正係利物浦紅褲子出身, 我可以講 fowler 由頭到尾都冇諗過離開我地. 雖然有人為左錢, 為左名, 為左冠軍而走(因為呢d人為自己)..... 但係 fowler 冇, 佢真係一心一意愛利物浦, 當年佢走係比人逼走. 就算走左, 佢都冇忘記我地, 唔會出賣我地, 唔會做一d對我地唔住 ge 野.

好開心佢最後都返黎.

你睇大家都咁尊重佢, 就知佢幾咁受球迷愛戴~~~

一個人成功可以有好多方法 (最憎 d 不擇人段ge人, 又或者被人利用左都唔知), 但唔一定受人尊敬.
只有真誠, 真心真意為對方付出 ge 人, 先會受到萬人 ge 愛戴~~~

[[i] 本文章最後由 supermanlaw2000 於 22/9/2009 15:48 編輯 [/i]]

bill2006200223/9/2009 02:41
有時真係好難唔將owen同佢比較
2個都係青訓, 都係home town boy......
唉, 唔講咁多, 要支持owen既繼續支持
唔支持既, 嘿嘿......我要強調我心腸唔係咁好,哈哈

liverpoolegend28/9/2009 14:06
死開la, 死老野...就算rafa走左...都唔到你來教..

KinG_OF_EUROPE28/9/2009 16:59
候利亞返黎教? 十萬個唔好, 尤其知佢點對神之後.......想嘔....

cowcow29/9/2009 04:12
估唔到原來候利亞咁唔受歡迎,我仲以為佢會比桑拿士、伊雲斯受歡迎tim
科拿初出道真係勁到爆,入球率嚇死人呀,最可惜係國家隊表現唔到

前利記金童~奧雲29/9/2009 10:41
神   我睇果陣已經係奧雲時代
睇小神比較小  不過真係好值得一尊敬

查看完整版本: 令我扯火的候利亞--他毀了科拿