利迷論壇 » 昔日紅軍 » 奧雲:紐卡球迷無理由噓我

頁: [1]

Squarefong20/4/2011 06:55
奧雲:紐卡球迷無理由噓我

當米高.奧雲以曼聯球員的身份重新回到聖占士公園的時候,遭到了紐卡素四萬多名球迷的集體噓聲...
By Inzaghi .
2011年4月20日 下午01:31:00

今晨曼聯與紐卡素的比賽陷入僵局的情況下,費格遜揮動令旗在80分鐘派遣後備前鋒奧雲頂替蘭尼登場亮相。然而這個看似稀鬆平常的換人行為,卻徹底引爆了整個聖占士公園,4萬多名主隊球迷一起將最大分貝的噓聲送給了他們昔日眼中的「叛將」。

前年夏天當自己的前東家——紐卡素意外降組的時候,整個球季幾乎都未發揮出作用的奧雲寧可托人四處投送簡歷,也不肯像巴頓、阿蘭.史密夫和奇雲路蘭一樣留守球會幫助「喜鵲」在英冠聯賽廝殺。最終奧雲以自由球員的身份加盟曼聯,雖然日後發展的軌跡是一路走低,但在紐卡素球迷的眼中奧雲背叛的行為依舊不能原諒。

賽後通過自己的Twitter帳戶,奧雲道出了自己心中委屈的感受:「從我個人的角度而言,能重返球場當然是一件好事。但遭遇到主隊球迷的不禮貌的對待,我則深感遺憾。迫不及待想要入球!」

「賽前我就預料到會遭遇許多球迷送出的噓聲,但如果他們真的知道當時事情的真相後,他們或許就不會這樣做了...」

針對紐卡素球迷在社交網站上對於自己的聲討,奧雲則回應道:「為紐卡效力的每一場比賽,我都曾竭盡全力。在KK(基瑾)手下踢球的時候,我一直表現良好。我從來不會忘記在打吡戰中攻破新特蘭球門的兩個入球。」

週末的足總盃被曼城淘汰出局,馬不停蹄轉戰英超賽程又被紐卡素迫和。奧雲承認0-0的結果對於曼聯而言並不令人滿意,奧雲最後在Twitter寫道:「一個令人失望的結果,但也必須要恭喜紐卡素。他們踢得出色,前半小時始終在給我們施壓。」

今仗結束之後,曼聯在積分榜上依然對苦苦追趕的阿仙奴保持著7分的領先優勢。但阿仙奴如果在明晨的北倫敦打吡大戰從熱刺身上取得三分,曼聯的領先優勢將會縮小到4分。(Goal.com)

[url]http://www.goal.com/hk/news/491/%E8%8B%B1%E6%A0%BC%E8%98%AD/2011/04/20/2449547/%E5%A5%A7%E9%9B%B2%E7%B4%90%E5%8D%A1%E7%90%83%E8%BF%B7%E7%84%A1%E7%90%86%E7%94%B1%E5%99%93%E6%88%91[/url]

李澤楷20/4/2011 06:56
梗係,降班後你同杜夫都閃人,佢地憎你唔出奇囉.

Squarefong20/4/2011 07:00
[quote]原文章由 [i]李澤楷[/i] 於 20/4/2011 14:56 發表
梗係,降班後你同杜夫都閃人,佢地憎你唔出奇囉. [/quote]

唔只呢D啦
憎佢係好正常

李澤楷20/4/2011 07:06
[quote]原文章由 [i]Squarefong[/i] 於 20/4/2011 15:00 發表

唔只呢D啦
憎佢係好正常 [/quote]

咁樣閃法多數俾球迷噓啦.
過多2個星期睇下卡路爾又會唔會俾紐記球迷噓?就知分別啦:hehe

Squarefong20/4/2011 07:39
[quote]原文章由 [i]李澤楷[/i] 於 20/4/2011 15:06 發表

過多2個星期睇下卡路爾又會唔會俾紐記球迷噓?就知分別啦:hehe [/quote]

我地主場
唔到佢地惡

norman200820/4/2011 08:19
[quote]原文章由 [i]李澤楷[/i] 於 20/4/2011 15:06 發表

過多2個星期睇下卡路爾又會唔會俾紐記球迷噓?就知分別啦:hehe [/quote]
應該都會噓,因為f9都係咁-,-

左腳仔20/4/2011 09:32
回覆 #6 norman2008 的文章

之前有報導話卡路爾自己唔想走,係紐卡素個班主要錢唔要人

HTOP20/4/2011 10:10
25雲 到O左LE 個地步 仲係咁...冇得救

超級利記迷20/4/2011 11:48
佢?
紐記真係對佢仁至義盡
佢就用pat狗屎去報答人地

我仲記得佢公佈去獌...第二日
我突登同個 local紐迷八掛下...睇下英國班紐迷點睇佢
人地對佢的反感...唔會少過利迷囉

WAI1120/4/2011 12:18
[quote]原文章由 [i]norman2008[/i] 於 20/4/2011 16:19 發表

應該都會噓,因為f9都係咁-,- [/quote]
就算卡路爾番番去聖占士,我估點都有少少噓架喇,但唔會勁得好誇張

ricakelvin20/4/2011 12:23
[quote]原文章由 [i]norman2008[/i] 於 20/4/2011 16:19 發表

應該都會噓,因為f9都係咁-,- [/quote]
carroll會俾人噓????因為50m都係咁???你係講笑定講真呀???
一個係班主要錢迫佢走...一個係迫球會賣佢走...
咁都係一樣???:hi

lwqqa20/4/2011 13:45
[quote]原文章由 [i]ricakelvin[/i] 於 20/4/2011 20:23 發表

carroll會俾人噓????因為50m都係咁???你係講笑定講真呀???
咁都係一樣???:hi [/quote]

carroll返到去一定吾會有球迷反佢
佢同Mr.50m係完全兩件事

lohongkiu20/4/2011 13:52
降班後閃人好正常

kai_peter20/4/2011 13:54
[quote]原文章由 [i]ricakelvin[/i] 於 20/4/2011 20:23 發表

咁都係一樣???:hi [/quote]
無錯不能相提並論

chriswpl122520/4/2011 14:03
人地紐記係佢傷果陣養佢, 養到佢傷好為止, 但佢唔知恩圖報, 降班果季出親場都行行企企
我係紐迷都憎佢LA

沙比•F托利斯^^20/4/2011 18:26
[quote]原文章由 [i]左腳仔[/i] 於 20/4/2011 17:32 發表
之前有報導話卡路爾自己唔想走,係紐卡素個班主要錢唔要人 [/quote]

但聽講佢一走有球迷燒佢波衫0_0

軒尼斯21/4/2011 01:53
yahoo仲有一段奇情新聞:
奧雲受辱

4月21日 星期四 06:46
(綜合報道)

(星島日報     報道)99年紅魔「3冠王」功臣傑斯37歲仍然愈戰愈強,10年前在利物浦     寫下「5冠王」豐功偉績的奧雲     ,現在31歲卻已英雄遲暮。這位前紅軍「金童」周二後備上陣未能助曼聯     打破悶局,作客被前東家紐卡素     悶和0:0,不但被揶揄只是為博取首面聯賽冠軍獎牌才獲派上陣,而且他入場時噓聲四起,更有球迷拿著鈔瓷i不良詞語】堨L見利忘義。飽受委屈的他心有不甘,賽後在網上反擊即引發罵戰。

曼聯今仗圍攻紐卡素不果,奧雲81分鐘後備上陣未有建樹,當不成英雄,反而被外界揶揄一番。首先,英超賽例列明,冠軍隊成員必須上陣最少10場才有資格領取獎牌,奧雲一直與聯賽錦標無緣,賽前亦只在今季聯賽披甲7次,故今次獲委以重任,大有助他「達標」之嫌。

況且,奧雲一上場便被全場紐卡素球迷報以噓聲,有球迷拿出鈔票,譏諷他05年以當時球會紀錄的1,600萬鎊加盟4季期間經常養傷,更在球隊降班落難之時,選擇約滿免費投曼聯。貴為利物浦「5冠王」主將之一,奧雲此刻受盡羞辱,可說是昔日眾紅軍隊友中最折墮一員。

[color=Red] 或許這位31歲前鋒不甘受辱,賽後在Twitter大發牢騷:「球迷如此對待我,令我感到很失望。如果他們知道我離開的原因,現在應如利物浦球迷一樣繼續支持我[/color]及後,他更與英國     《郵報》體育版首席記者賀治在網上激烈爭論。

今仗另有一段小插曲,曼聯射手查維亞靴南迪斯完場前禁區內有被侵犯倒地之嫌,球證普拔卻指他「插水」出示黃牌警告。紅魔領隊費格遜     深深不忿:「球證再次令我失望。」至於喜鵲主帥柏祖則大讚球證:「你要讚賞球證的勇氣,他做了正確的決定。」

利迷支持你?你發夢啦!

[[i] 本文章最後由 軒尼斯 於 21/4/2011 09:54 編輯 [/i]]

owensiu21/4/2011 02:07
[quote]原文章由 [i]沙比•F托利斯^^[/i] 於 21/4/2011 02:26 發表

但聽講佢一走有球迷燒佢波衫0_0 [/quote]

咩球會都總會有不分青紅皂白既小朋友

李澤楷21/4/2011 02:36
[quote]原文章由 [i]沙比•F托利斯^^[/i] 於 21/4/2011 02:26 發表

但聽講佢一走有球迷燒佢波衫0_0 [/quote]

正常,巴迪高去羅馬.佢係費倫既雕像就此消失.即使巴迪高有陪費倫降班再升班.

李澤楷21/4/2011 02:37
即係上次祖高爾對番韋斯咸時,後備落場都大把韋斯咸球迷拍手.
好多時都要睇埋球員用咩方式走人.

lwqqa21/4/2011 04:51
如果阿朗素對返我地  我都會拍手
但奧雲你還是算了吧

fatantony21/4/2011 08:02
真係無理由噓佢,都唔知D球迷做乜要噓隻動物

6183492721/4/2011 11:44
[quote]原文章由 [i]chriswpl1225[/i] 於 20/4/2011 22:03 發表
人地紐記係佢傷果陣養佢, 養到佢傷好為止, 但佢唔知恩圖報, 降班果季出親場都行行企企
我係紐迷都憎佢LA [/quote]

反映佢個人自私自利,低比人her

barosliverpool21/4/2011 17:00
家門不幸,教左只狗出嚟。

clivetsang21/4/2011 17:48
或許這位31歲前鋒不甘受辱,賽後在Twitter大發牢騷:「球迷如此對待我,令我感到很失望。如果他們知道我離開的原因,現在應如利物浦球迷一樣繼續支持我及後,他更與英國     《郵報》體育版首席記者賀治在網上激烈爭論。 <~ 有人為o左公義而同佢嘈?^^ 呵~~
我諗佢返親晏菲路o既時候都係聾o既...真係可憐=.=

超級利記迷21/4/2011 18:47
[quote]原文章由 [i]clivetsang[/i] 於 22/4/2011 01:48 發表
或許這位31歲前鋒不甘受辱,賽後在Twitter大發牢騷:「球迷如此對待我,令我感到很失望。如果他們知道我離開的原因,現在應如利物浦球迷一樣繼續支持我及後,他更與英國     《郵報》體育版首席記者賀治在網上激烈 ... [/quote]

佢真係痴痴地
仲係twitter口口聲聲話...利迷同紐迷會respect佢的貢獻
證明佢真係無乜道德觀念

話之你有乜貢獻都好
出賣同背叛永遠係球壇死罪:shy

imguess22/4/2011 01:44
如果佢仲有機會代表曼x作客黎晏菲路踢波既話,我相信佢一定俾人噓爆都似。冇辦法,佢即使以前為我地付出幾多都好,但佢自己揀左條不歸路,冇得番轉頭勒。一日條25,一世都搣唔甩個名,認命吧!

CharlieHei22/4/2011 13:11
1尼 紐卡素班主要賣佢 佢自己唔想走  但冇辦法

卡路爾走左之後都仲好關心紐卡素...仲睇過新聞佢送紐卡素波衫比果d球迷! 呢一樣野owen已經做唔到

kteng25/4/2011 16:24
ai... 他还是会拿到epl 奖牌。。。。 只要下多一场就可以了。。真的是火滚

triple3126/4/2011 20:37
[quote]原文章由 [i]lwqqa[/i] 於 21/4/2011 12:51 發表
如果阿朗素對返我地  我都會拍手
但奧雲你還是算了吧 [/quote]

睇o黎佢唔會明le 個分別

triple3126/4/2011 20:41
[quote]原文章由 [i]clivetsang[/i] 於 22/4/2011 01:48 發表
或許這位31歲前鋒不甘受辱,賽後在Twitter大發牢騷:「球迷如此對待我,令我感到很失望。如果他們知道我離開的原因,現在應如利物浦球迷一樣繼續支持我及後,他更與英國     《郵報》體育版首席記者賀治在網上激烈 ... [/quote]

buffon 同del piero 成就絕對唔比owen 低,咪又係留隊等升班
只可以話你對newcastle o既感情唔足以令你留低

你就快終於拎到獎牌我都替你開心,不過唔該你諗o下個牌上面印住邊個球隊名先講la

查看完整版本: 奧雲:紐卡球迷無理由噓我